13 september 2020

Opruimactie mountainbikers in de natuur: plastic, glaswerk en een bumper

 

Opruimactie mountainbikers in de natuur: plastic, glaswerk en een bumper

De intelligente lockdown zette Nederlanders massaal aan om meer te bewegen en daarvoor de vrije natuur op te zoeken. Helaas nam daardoor ook de hoeveelheid zwerfvuil toe. Mountainbikers trokken daarom onder leiding van Olympisch kampioen Bart Brentjens op 12 september 2020 op verschillende plekken de natuur in en ruimden de rommel op. 

Grootste ergernis van gebruikers van het bos is zwerfafval. Het is gevaarlijk voor de natuur en het is niet aangenaam om te rijden over paden waar links en rechts rommel ligt. Omdat veel mountainbikers zich verantwoordelijk voelen voor de natuur, trokken zij de natuur in om het afval op te ruimen.

Genieten van schone paden

Bart Brentjens, Olympisch kampioen mountainbiken, hielp mee in het Rijk van Nijmegen: “Net als andere recreanten, genieten mountainbikers van de natuur en irriteren zij zich mateloos aan rondslingerend afval. Ze ruimen al regelmatig afval op dat ze langs de eigen MTB-routes tegenkomen. Maar, om iets terug te doen voor de natuur en haar gebruikers, ruimen we nu ook de rommel langs wandel- en ruiterpaden aan. Zo kan iedereen, wandelaars, ruiters, mountainbikers en andere fietsers, genieten van schone paden.”

Oude autobumper

Ook op andere locaties in het land gingen mountainbikers vrijwillig aan de slag, zoals in de omgeving van Deventer, Zoetermeer, Almelo, Eindhoven en in Goeree-Overflakkee. Het resultaat: zakken vol plastic, papier, glaswerk en een oude autobumper. Peter Mak, zelf mountainbiker en vrijwilliger bij MTB-routenetwerk Rijk van Nijmegen, zegt daarover dat. “Iedereen vindt dat afval niet thuishoort in het bos. Dus, opruimen die handel.”