1 september 2020

Bij TC de Kleppers voor ieder wat wils met vijf snelheidsgroepen

 

Bij TC de Kleppers voor ieder wat wils met vijf snelheidsgroepen

Bij TC de Kleppers wordt rekening gehouden met leden van alle leeftijden. De nieuw in het leven geroepen E-groep richt zich op de fietser die graag een tandje lichter trapt.

De E-groep is speciaal opgericht voor leden die moeite hadden om mee te komen met de snelheid van de andere groepen. Daarmee is de E-groep een uitbreiding op de voormalige groepsindeling A tot en met D. “We zijn een redelijk grote club aan het worden en de leeftijden lopen erg uiteen”, vertelt Pascal Ringens, voorzitter van TC de Kleppers. “Leden worden een jaartje ouder en kunnen het tempo in andere groepen niet altijd meer volgen. Om hen toch bij de club te houden, besloten we een extra trainingsgroep op te zetten.”

Tevreden trainingsgroepen

De oprichting van de E-groep, waarvan de snelheid op 23 á 24 kilometer per uur ligt, zorgt op meerdere fronten voor tevredenheid. “Iedere keer was er weer discussie over de snelheid van de D-groep. Sommigen wilden een tikje harder rijden, terwijl anderen behoefte hadden aan een langzamer groepje”, legt Pascal uit. “Beide groepen kunnen nu doorrijden zonder rekening te hoeven houden met mensen die het tempo niet aankunnen.”

Maximale groepsgrootte

Met een ledenaantal van circa 210 leden is een verdeling over vijf groepen niet zo vreemd. “Qua groepsgrootte houden we het advies van de NTFU aan en proberen we met niet meer dan 14 renners in een groep te rijden”, stelt Pascal. “Natuurlijk heeft het geen zin om oneindig veel groepen te maken, maar gezien ons ledenaantal, waarvan de helft actief fietst, zagen wij ruimte om uit te breiden.”

Ook buiten de vereniging willen we meer bekendheid creëren, want het is een iets andere doelgroep die je aanspreekt – en met name voor ouderen heel geschikt

Nieuwe doelgroep

Op dit moment fietsen er 5 tot 7 zestigplussers in de E-groep en naar verwachting zal dit aantal vanzelf uitbreiden zodra de groep meer bekendheid krijgt. “We zijn aan het kijken of er meer leden thuis zitten die hierdoor een mogelijkheid zien om toch te gaan fietsen”, vertelt Pascal. “Ook buiten de vereniging willen we meer bekendheid creëren, want het is een iets andere doelgroep die je aanspreekt – en met name voor ouderen heel geschikt.”

Groepsbinding

Hoewel de verschillende groepen van TC de Kleppers ieder hun eigen rit rijden, ontbreekt het niet aan onderlinge binding. “De meeste groepen rijden op zondag en komen op hetzelfde moment het thuishonk binnen. Met de hele club verzamelen we bij Café de Viersprong, waar we nog even koffie drinken en een broodje eten”, vertelt Pascal.

Luister naar je leden

Met het oprichten van de E-groep komt TC de Kleppers tegemoet aan een behoefte van haar leden. “Zorg ervoor dat je geluiden van onvrede opvangt binnen een groep. Het is een uitdaging, maar feeling met de leden is heel belangrijk”, tipt Pascal. TC de Kleppers verkleint deze kloof doordat een bestuurslid regelmatig meerijdt met verschillende groepen. “Het is belangrijk om een goed luisterend oor te zijn. Je kunt problemen alleen oplossen als je weet wat er speelt.”