Jeugdfonds Sport & Cultuur voor gezinnen met weinig geld
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur biedt jeugdleden uit gezinnen met weinig geld de mogelijkheid een bijdrage voor de contributie te krijgen. Zo kan ieder kind zich zonder problemen aansluiten bij een wielervereniging. Ook WTC Woerden werkt samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Vanwege het gebrek aan financiële middelen wordt sporten bij een vereniging dan al snel van tafel geveegd. Terwijl dit juist een belangrijke bijdrage levert aan de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van een kind.
Jeugdfonds ook voor NTFU-verenigingen
Via het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar een vergoeding krijgen voor de contributie en eventuele sportattributen. Alle wielerverenigingen die zijn aangesloten bij de NTFU komen in aanmerking voor een samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
Bij WTC Woerden wordt al enkele jaren gebruikgemaakt van de regeling. “Jeugdleden die opgroeien in gezinnen waar weinig geld beschikbaar is, kunnen zich zo toch aansluiten bij de vereniging”, vertelt Marc Scholman, algemeen bestuurslid bij WTC Woerden.
Jeugdleden die opgroeien in gezinnen waar weinig geld beschikbaar is, kunnen zich zo toch aansluiten bij de vereniging
Goede samenwerking
Een intermediair zoals een juf, meester, buurtsportcoach of schuldhulpverlener dient bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur een aanvraag in voor de vergoeding. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur toetst of het kind in aanmerking komt voor vergoeding vanuit het fonds. “Het is fijn dat dit door een externe partij gebeurt. Zij regelen het administratieve gedeelte met de ouders en wij kunnen ons focussen op het begeleiden van kinderen tijdens het sporten”, laat Scholman weten.
Zodra de aanvraag is goedgekeurd, meldt het aspirant-lid zich aan bij een sportvereniging naar keuze. De samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur levert WTC Woerden geen extra werk op. “Als vereniging hoeven wij eigenlijk niets te regelen. Het enige dat verandert, is dat de factuur voor de contributie naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur gaat in plaats van het lid zelf”, legt Scholman uit.
Budget voor helm, kleding en schoenen
Naast de contributie wordt ook sportmateriaal vergoed. Afhankelijk van de financiële situatie krijgen leden een budget toegewezen om sportmateriaal aan te schaffen. “Dat is gunstig, want wielrennen is een relatief dure sport. De aanschafkosten van het materiaal – een fiets, helm, kleding en schoenen – kunnen een drempel zijn om te beginnen”, stelt Scholman. “Bovendien hebben opgroeiende kinderen regelmatig nieuw materiaal nodig. Als vereniging doen we er alles aan de kosten voor jeugdleden zoveel mogelijk te drukken, waaronder het beschikbaar stellen van huurfietsen. Ook de kosten hiervan kunnen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur worden gedeclareerd.”
Door de samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur hoeven gezinnen die het financieel minder breed hebben de wielersport niet meer links te laten liggen. “Hierdoor is ieder kind in staat mee te kunnen sporten. Dat is geweldig, want geen kind mag de dupe zijn van de financiële situatie van de ouders.”