6 april 2021

NTFU werkt aan landelijk classificatiesysteem voor MTB-routes

 

NTFU werkt aan landelijk classificatiesysteem voor MTB-routes

NTFU werkt samen met partijen aan een landelijk classificatiesysteem voor MTB-routes. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart straks de moeilijkheidsgraad van routes aan. Bebording langs de route informeert mountainbikers over het technisch niveau van de route. De MTB-routes van routenetwerken Twente krijgen als eerste het classificatiesysteem.

Mountainbiken in Nederland wordt steeds aantrekkelijker dankzij het groeiend MTB-routenetwerk en uitdagende routes. Er zijn meer singletracks en mountainbikers komen steeds vaker Technical Trail Features (TTF’s) tegen, zoals dirt-elementen, north shore en rock gardens. Door het classificatiesysteem kunnen mountainbikers straks inschatten of een route aansluit bij hun niveau. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Het classificatiesysteem is alleen van toepassing voor mountainbikeroutes, niet voor bikeparks.

Nieuwe bordjes voor moeilijkheidsgraad

Mountainbikers kunnen straks voor vertrek een geschikte route kiezen, afhankelijk van hun niveau. Dat kan via de website van de route of op het informatiebord bij het startpunt. Onderweg geven nieuwe gekleurde bordjes langs de route de moeilijkheidsgraad aan. Een route heeft één kleur voor de moeilijkheidsgraad. Parallelle paden met een afwijkende moeilijkheidsgraad worden afzonderlijk uitgepijld met de betreffende kleur. Een route kan dus bijvoorbeeld de kleur blauw hebben, met rode en zwarte parallelle paden. 

Kleurcodering versus bewegwijzering

De nieuwe bordjes komen te hangen onder de bestaande bordjes met het internationale MTB-teken. Borden met dit teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. Minder technische rijders die goed op de kleurcodering en bewegwijzering letten, voorkomen dat ze onverwacht op een technisch zware route komen. Andersom geldt: de meer ervaren rijders die meer uitdagen willen, komen dit gegarandeerd tegen.

Geen verplichting

Wielersportbond NTFU werkt samen met IMBA Europe, Tracks&Trails en de Expertgroep MTB aan de classificatie. Een onafhankelijk beoordelaar bepaalt tijdens een veldbezoek de moeilijkheidsgraad van de route aan de hand van richtlijnen en een beoordelingsformulier. Verwachting is dat alle routes die gewaardeerd willen worden, binnen 2 jaar voorzien zijn van een classificatie. De nadruk ligt op ‘willen’, want de NTFU verplicht de classificatie niet. Een terreinbeherende organisatie kan het classificatiesysteem wél als voorwaarde opleggen. Om het voor mountainbikers zo duidelijk mogelijk te maken, streeft NTFU naar een landelijk systeem. Het is dus niet verstandig op eigen initiatief bordjes te laten maken of op te hangen. De kans bestaat dat er wordt afgeweken van de richtlijn en er verschillende type bordjes komen.

Verenigingen, onderhoudsgroepen en terreineigenaren die meer informatie willen over het classificatiesysteem nemen contact op met Team Belangenbehartiging bij de NTFU, via belangenbehartiging@ntfu.nl.