2 juli 2020

Hoe vraag je een VOG aan?

 

Hoe vraag je een VOG aan?

Het Centrum voor Veilige Sport doet er samen met alle sportbonden in Nederland alles aan om de kans op grensoverschrijdend gedrag in de sport te verkleinen. Daarom is het verstandig om na te denken of jij voor jouw trainers of begeleiders een VOG (Verklaring Omtrent Gedag) wil aanvragen. Dat kan gratis. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in onderstaande animatie.

Gratis VOG regeling

Iedere club kan zich aanmelden voor de gratis VOG-regeling voor vrijwilligers. Jouw club dus ook. Daardoor komen je vrijwilligers in aanmerking voor een gratis VOG. Door zich aan te melden, geeft je club tegelijkertijd een ijzersterk signaal af dat ze sociale veiligheid op de club heel belangrijk vinden en zich daarvoor inzetten. Een vereniging kan de Regeling Gratis VOG aanvragen via: www.gratisvog.nl.

Ga je binnen jouw bestuur het gesprek aan over het aanvragen van een VOG voor jouw vrijwilligers? Denk dan aan de volgende zaken:

1. De VOG is een momentopname

De VOG geeft inzicht of iemands verleden geen bezwaar oplevert voor het opleiden van (minderjarige) wielrenners of mountainbikers. Realiseer je dat een VOG een momentopname is die geen garanties geeft.

2. De VOG is een signaal dat je de veiligheid serieus neemt

Het aanvragen van een VOG is een prettig signaal richting de ouders van jeugdleden. Je geeft aan dat je als vereniging serieus bezig bent met de sfeer en veiligheid op je vereniging.

3. De VOG is onderdeel van het bredere pakket afspraken

Naast de VOG blijft het belangrijk om ook zelf afspraken te maken met je vrijwilligers en trainers over de begeleiding van (jeugd)leden. De VOG kan een onderdeel zijn van dat bredere plan. 

Wij staan voor je klaar

Meer informatie over een veilige sportvereniging vind je hier. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over de VOG? Stuur dan een mail naar Martine van de Veen, via mvandeveen@ntfu.nl.