2 juli 2020

Twee verenigingen, één sponsor

 

Twee verenigingen, één sponsor

TWC Grave en WV de Maaskant hebben dezelfde kledingsponsor. Door samen op te trekken, hebben de verenigingen de sponsor meer te bieden en creëren ze een groter bereik. Voor beide verenigingen een win-winsituatie.

Zo’n acht jaar geleden wilden de leden van TWC Grave meer technische trainingen. Oud-sponsor en de huidige voorzitter van TWC Grave Ric Broens is lid van beide verenigingen, waardoor het contact met de wedstrijdvereniging in de buurt, WV de Maaskant, snel gelegd was. Ric: “Dit was het prille begin van een mooi samenwerkingsverband.” Daarna trokken TWC Grave en WV de Maaskant samen op in de zoektocht naar een nieuwe sponsor. “Het was een bewuste keuze om één financieel krachtige sponsor voor beide verenigingen aan te trekken in plaats van meerdere sponsoren. We wilden dezelfde clubkleding hebben. Samen hadden TWC Grave en WV de Maaskant een sponsor meer te bieden”, aldus Ric. “Er staat één sponsor op onze kleding. We hoeven daardoor de kleding niet steeds te vernieuwen als er een sponsor zou stoppen. Kleding met één sponsor is ook gewoonweg mooier.” Ondanks het verschil in ledental, maakten de verenigingen een fifty-fifty-afspraak over de sponsorgelden. Ric legt uit: “TWC Grave heeft meer leden, maar WV de Maaskant heeft als wedstrijdvereniging meer exposure, ook buiten de regio.”

Zoektocht naar de juiste sponsor

De twee verenigingen zijn met een kleine delegatie uit beide besturen om tafel gaan zitten. Ric weet hoe sponsoring werkt en kent veel bedrijven. “Het klein comité van bestuursleden stelde een lijst met punten op, zoals: is het een kapitaalkrachtig bedrijf, hoe ziet het logo/zien de kleuren van het bedrijf eruit en zelfs, is de eigenaar een fietser? Potentiële bedrijven zetten we daarna op volgorde. We maakten een leaflet met wat de verenigingen kunnen bieden, wat wij zochten en een voorbeeld van de clubkleding erop”, zegt Ric.

Samen hebben TWC Grave en WV de Maaskant de sponsor meer te bieden

De voordelen van lokale sponsoring

Beide verenigingen gaven aan voorkeur te hebben voor een lokale partij. Ric: “Lokale sponsoring zorgt voor goodwill in de omgeving en het vergroot de naamsbekendheid en zichtbaarheid voor de sponsor. Het geeft de club meer mogelijkheden, soms zelfs bestaansrecht.” Na het voorbereidend werk werd contact gezocht met de potentiële sponsoren. “Met de uiteindelijke sponsor hadden we een paar keer contact over en weer en toen was het rond.”

Met nieuw pakkie de weg op

De leden van TWV Grave en WV de Maaskant zijn niet verplicht de clubkleding aan te schaffen, “maar vrijwel iedereen heeft het besteld. Dat zegt genoeg”, aldus Ric. “Het samen fietsen in ons nieuwe pakkie kwam er in de coronatijd niet van. We keken er dus erg naar uit om in onze mooie outfit te rijden en om later de samenwerking tussen beide verenigingen uit te breiden.”