26 juni 2020

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Vanaf 1 juli zijn evenementen weer toegestaan. Goed nieuws voor jou als toertochtorganisator, maar je moet als organisator wel maatregelen nemen om drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Lees de richtlijnen

NTFU vertaalde de landelijke maatregelen naar praktische richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Lees de NTFU Richtlijnen voor toertochten goed door. Hierin vind je extra maatregelen die je neemt om het aantal mensen op een locatie te beperken en de 1,5 meter afstand te waarborgen. Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, met algemene richtlijnen voor de sport.

Gespreide starttijden

Deelnemers laten starten op verschillende tijden, vermindert de drukte op delen van de route. Je geeft dit eenvoudig aan via Mijn Tochten. Per route/afstand ken je een maximaal aantal deelnemers aan een starttijd toe. 

Voorinschrijving en Scan & Go

Deelnemers starten sneller als je gebruikmaakt van Scan & Go. Daarmee voorkom je dat ze in de rij moeten staan voor de inschrijftafel. Zorg dat vrijwilligers op gepaste afstand het pasje scannen. Gebruik je Scan & Go met voorinschrijving, dan bespaart dat nog meer tijd én drukte bij de start. Deelnemers hebben zich dan alvast ingeschreven én betaald en hoeven alleen hun Scan & Go-pas te laten scannen. Ander voordeel van voorinschrijving met Scan & Go: je deelnemers en vrijwilligers vermijden handcontact, omdat er niet meer met contact geld betaald moet worden bij de inschrijftafel. Dit helpt de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Gratis informatieborden via NOC*NSF

Via de website van sportkoepel NOC*NSF download je een gratis pakket met informatieborden waarmee je deelnemers tijdens bij de start-, finish- en pauzeplaatsen en fietsenstalling informeert over onder andere looproutes en hygiëneregels.

GPX-bestand van de route

Zorg dat voor het uitpijlen van de route niet te veel personen op pad gaan. GPX-routes hebben de voorkeur. Zo beperk je de inzet van vrijwilligers. Verstuur het GPX-bestand ook naar de deelnemers, zodat ze voorafgaand aan het evenement de rit als GPX-bestand kunnen opslaan in een navigatiesysteem.

Tips voor de veiligheid

Op NTFU.nl vind je tips over hoe je zorgt voor een zo veilig mogelijk evenement. We raden het je aan om ruim voor het evenement hier aandacht aan te besteden.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Michelle Vaessen, via mvaessen@ntfu.nl.