14 juli 2020

Hoe organiseer je een toertocht ná 1 juli

Hoe organiseer je een toertocht ná 1 juli

Goed nieuws voor jou als toertochtorganisator! Sinds 1 juli zijn evenementen weer toegestaan. Ook voor ons, als wielersportbond en fietsliefhebbers, een hele opluchting. Maar, hoe organiseer je een toertocht in tijden van corona? In dit artikel delen we de geldende maatregelen en geven je richtlijnen om je toertocht goed voor bereiden. 

Tocht in juli of augustus? Neem contact op

Heb je in juli en augustus een toertocht gepland? Neem dan contact op met Michelle Vaessen. Dit mag per e-mail naar mvaessen@ntfu.nl. Dan zorgt zij dat jouw tocht op de kalender komt. We streven per 1 september naar een up-to-date kalender. Zij ziet er ook op toe dat tochten qua datum, locatie en routes goed op elkaar zijn afgestemd. 

Regels voor evenementen en deelnemers

De Rijksoverheid staat evenementen weer toe vanaf 1 juli. Voor jou als toertochtorganisator en voor de deelnemers gelden per 1 juli de volgende regels:

  • De 1,5-meter-regel voor sporters onderling vervalt. Tijdens de toertocht hoeven deelnemers onderling dus geen 1,5 meter afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. 
  • Deelnemers houden onderweg wél 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers. 
  • Bij de start-, finish- en pauzeplaats moeten deelnemers van 19 jaar en ouder onderling wél 1,5 meter afstand houden. 
  • Kleed-, toilet- en doucheruimtes en kantines op start-, finish- en pauzeplaatsen mogen open.
  • Ook in de kleed-, toilet en doucheruimtes en kantine houden wielersporters van 19 jaar en ouder 1,5 meter afstand. 
  • Er mogen maximaal 250 toeschouwers bij het evenement aanwezig zijn. De toeschouwers moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. 
  • Deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers volgen de hygiënevoorschriften van het RIVM op.

Richtlijnen voor toertochten ná 1 juli

We beseffen dat het volgen van deze maatregelen een grote inspanning vraagt van jou als toertochtorganisator en van de deelnemers. We helpen je zo goed als mogelijk bij de organisatie van je toertocht.

NTFU vertaalde daarom de landelijke maatregelen naar praktische richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Het document NTFU Richtlijnen voor toertochten download je onderaan deze pagina. Hierin vind je extra maatregelen die je neemt om het aantal mensen op een locatie te beperken en de 1,5 meter afstand te waarborgen.

Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, met algemene richtlijnen voor de sport. Het protocol Verantwoord Sporten is leidend voor de bepalingen over de 1,5 meter afstand, maar ook over de maximum bezoekersaantallen per accommodatie en de stromen van toeschouwers en publiek. Om je als toertochtorganisator hierbij te ondersteunen, is er de Handreiking Crowdmanagement met spelregels, de belangrijkste vragen en tips.

Hoe spreid je de drukte?

Je spreidt de drukte tijdens je tocht met voorinschrijving, gespreide starttijden en Scan & Go. Lees hier meer.

Neem contact op met de gemeente

De gemeente bepaalt of je als organisator je toertocht voldoende op 1,5 meter kan inrichten. En of je nog aan andere specifieke voorwaarden moet voldoen. Deze kunnen afwijken van de richtlijnen van het landelijke sportprotocol. Hierdoor kunnen de regels per gemeente verschillen. Neem daarom op tijd contact op met de gemeente en informeer naar de lokale noodverordening. Bij afwijkingen gelden altijd de bepalingen uit de lokale noodverordening.

Anna van der Breggen wil je wat vertellen

Net als veel andere wielersporters, kijkt ook Olympisch kampioen Anna van der Breggen uit naar jouw toertocht:

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van de NTFU Richtlijnen voor toertochten, het landelijk protocol Verantwoord Sporten of dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Michelle Vaessen, via mvaessen@ntfu.nl.

Documenten