14 juli 2020

Hoe organiseer je een toertocht in coronatijd

 

Hoe organiseer je een toertocht in coronatijd

Wanneer evenementen weer mogen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Maar, op een gegeven moment is het zover en dan wil je goed voorbereid zijn. Hoe organiseer je dan een toertocht in tijden van corona? In dit artikel geven we richtlijnen om je toertocht goed voor bereiden. 

Neem contact op met de gemeente

Zodra de Rijksoverheid evenementen weer toestaat, raadpleeg je eerst de lokaal geldende noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen. Deze kunnen afwijken van de landelijke maatregelen, maar let op: de noodverordening is leidend. Je vindt de noodverordeningen op de site van de betreffende veiligheidsregio. Klik hier voor overzicht van alle veiligheidsregio’s. Schrijft de veiligheidsregio geen extra maatregelen voor evenementen? Dan gelden de landelijke maatregelen die op dat moment van kracht zijn.

Anderhalve meter afstand houden

De kans is groot dat als er evenementen mogen plaatsvinden, de anderhalve-meter-regel nog steeds geldt. Afhankelijk van de maatregelen die opgelegd worden, kun je alvast nadenken hoe je jullie tocht het beste voorbereid op:

  • Deelnemers die onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers moeten houden. 
  • Deelnemers van 18 jaar en ouder die onderling 1,5 meter afstand moeten houden bij de start-, finish- en pauzeplaats.
  • Deelnemers die voldoende afstand tot elkaar kunnen houden in kleed-, toilet- en doucheruimtes en kantines.
  • Toeschouwers die 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden.. 
  • Maatregelen om aan de hygiënevoorschriften van het RIVM voor deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers te voldoen.

Richtlijnen voor toertochten

We beseffen dat het volgen van deze maatregelen een grote inspanning vraagt van jou als toertochtorganisator en van de deelnemers. We helpen je daarom zo goed als mogelijk bij de organisatie van je toertocht. Het document NTFU Richtlijnen voor tochtorganisatoren geeft een beeld waar je als toertochtorganisator mogelijk rekening mee moet houden als evenementen straks weer zijn toegestaan.

Wanneer evenementen weer worden toegestaan, is nog niet duidelijk. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de verscherpte maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden. Zodra de Rijksoverheid toestemming geeft om evenementen te organiseren, passen we de richtlijn aan naar de nieuwe situatie en dan geldende maatregelen.

Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, met algemene richtlijnen voor de sport. Hierin vind je bepalingen over de 1,5 meter afstand, het maximum bezoekersaantallen per accommodatie en de stromen van toeschouwers en publiek. Om je als toertochtorganisator hierbij te ondersteunen, is er ook de Handreiking Crowdmanagement met spelregels, de belangrijkste vragen en tips.

Hoe spreid je de drukte?

Je spreidt de drukte tijdens je tocht met voorinschrijving, gespreide starttijden en Scan & Go. Lees hier meer.

Anna van der Breggen kijkt uit naar jouw tocht

Net als veel andere wielersporters, kijkt ook Olympisch kampioen Anna van der Breggen uit naar jouw toertocht:

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van het landelijk protocol Verantwoord Sporten of dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Caroline Lit, via carolinelit@ntfu.nl.

Documenten