18 augustus 2020

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Fiets je samen, dan hoef je sinds 1 juli onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep, bijvoorbeeld tijdens de clubrit, mag dus. Je leden moeten echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: houd rekening met je medeweggebruikers. Hoe doe je dit als vereniging?

Denk na over de groepsgrootte

Met een kleine groep bewaar je makkelijker afstand tot andere weggebruikers dan met een grote groep. Je leest hier tips van andere verenigingen hoe zij in kleine groepen fietsen. Met een grote groep maak je het voor andere weggebruikers lastiger om bijvoorbeeld in te halen én afstand te bewaren. Ook wachten voor het rode licht en het oversteken van een (druk) kruispunt, kan problemen opleveren als je met een grote groep bent.

Organiseer je trainingen op afgesloten terrein? Daar zijn toeschouwers toegestaan, maar zij moeten wél 1,5 meter afstand houden.

Waar start en finisht de clubrit

Tijdens de clubrit hoeven je leden onderling géén afstand te houden. Maar, vóór vertrek en bij terugkomst moeten wielersporters van 19 jaar en ouder wél onderling 1,5 meter afstand houden. Houd hier dus rekening mee als je leden verzamelen op de start- en finishlocatie van je clubrit en je onderweg een pauze houdt.

Maak afspraken

Hoe houd je als groep rekening met de 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? Denk aan: hoe haalt de groep veilig andere weggebruikers in? Doe je dit als één groep of splits je op in kleine groepen? Wat doe je als de groep wacht voor het rode licht? Waar wachten de leden op elkaar als er iemand lek rijdt? Hoe houd je onderling 1,5 meter afstand op de pauzeplek?

Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. Nog geen wegkapitein? Meld je dan HIER aan voor de cursus Wegkapitein: binnen één dag ben je opgeleid tot Wegkapitein.

Bepaal vooraf de route

Kies een route uit over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen. Informeer je leden vooraf over de routes. Stuur de route per mail naar je leden of publiceer het op je website of Fietssport-clubpagina. Hoe je dat doet, lees je hier. Bespreek voor vertrek nogmaals de route met elkaar.

Kies een rustig moment

Plan de clubritten op rustige momenten, bijvoorbeeld in de avonduren of vertrek in het weekend vroeger om de drukte voor te zijn. 

Communiceer met tekens

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht. Maak met je linker of rechter arm en hand een zwaaiend gebaar naar achteren als je wil waarschuwen voor andere weggebruikers en objecten links of rechts van de weg. Waarschuw voor een object midden op de weg door er naar te wijzen. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar. 

Neem de gebaren met elkaar door voordat je vertrekt en spreek af dat iedereen de gebaren aan elkaar doorgeeft, zodat onderweg iedereen geïnformeerd wordt.

Fiets verantwoord

Als je 1,5 meter afstand tot anderen bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van de adviezen vragen? Of heb je zelf tips om verantwoord te fietsen met een groep? NTFU staat voor je klaar! Neem contact op met één van volgende personen:

Martine van de Veen – verenigingsondersteuning
mvandeveen@ntfu.nl

Michelle Vaessen – verenigingsondersteuning en toertochtcoördinatie
mvaessen@ntfu.nl