20 april 2021

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

 

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Update 17 mei: de informatie op deze pagina moet nog aangepast worden op basis van de aangekondigde versoepelingen voor 19 mei aanstaande. 

Fietsen in een groep, bijvoorbeeld tijdens de clubrit, kan door de maatregelen, uitsluitend in duo's. Doe dit alleen als het verantwoord is. Daarnaast moeten je leden ook nog steeds 1,5 meter afstand houden tot elkaar en andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: houd je aan de maatregelen en houd rekening met elkaar en je medeweggebruikers. Hoe doe je dit als vereniging?

1. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen

Op de openbare weg is het toegestaan om met maximaal 2 personen te fietsen. Gebruik je gezonde verstand en houd je aan deze maatregel, ook tijdens de clubritten. Voor, tijdens en na het fietsen geldt bovendien dat je 1,5 meter afstand houdt tot elkaar en anderen. Ook als je bijvoorbeeld moet wachten voor het rode licht. Als duo kun je in dit soort situaties makkelijker afstand bewaren.

Vind je het toch te risicovol om de leden als duo te laten fietsen of vinden je clubleden het lastig om afstand te houden? Fiets dan bijvoorbeeld virtueel samen met je clubgenoten op Bkool.

Zijn er leden die zich niet aan de maatregelen houden en vind je het lastig hen aan te spreken? Met deze 6 tips spreek je hen gericht aan en stuur je op positief gedrag.

2. Samen buiten sporten onder strikte voorwaarden

Alleen op een sportaccommodatie, zoals een wielerparcours, is het toegestaan om in groepsverband te sporten. Voor sporters boven de 27 jaar, is dat maximaal 4 personen. Maar, gemeenten kunnen daarnaast zelf ook andere buitensportlocaties aanwijzen. We adviseren je dit na te vragen bij je eigen gemeente.

Heeft je vereniging de beschikking tot een afgesloten parcours? Neem dan dit artikel goed door. Hierin vind je meer over de gevolgen van de maatregelen voor je trainingsaccomodatie en vanaf welke leeftijd leden in groepjes van maximaal 4 mogen fietsen en welke afstand ze tijdens het fietsen moeten houden.

3. Maak een groepsindeling

Houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Op basis van de aanmeldingen, maak je de duo's. Dat kan bijvoorbeeld op adres: leden die bij elkaar in de buurt wonen, halen elkaar thuis op en vertrekken als duo vanaf het laatste thuisadres. Snelheid kan ook een criteria zijn: maak duo's van snelle en wat langzamere rijders. Laat bij vertrek de langzamere rijders starten en de snelle als laatste. Door de langzamere rijders eerst te laten starten, voorkom je dat ze (te) laat bij het eindpunt aankomen. Als je snelle fietsers als eerste laat starten en de langzame als laatste, is het verstandig om na te denken over de route, voeg bijvoorbeeld een extra lus toe aan de route voor de snelle rijders. 

4. Fiets dichtbij huis

Ook al is het voorjaar en worden de dagen langer: maak je ritjes dichtbij huis. Daarmee geef je gehoor aan het dringende advies om zoveel als mogelijk dichtbij huis te blijven. Kies een route uit over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Informeer je leden vooraf over de routes. Stuur de route per mail naar je leden of publiceer het op je website of Fietssport-clubpagina. Hoe je dat doet, lees je HIER. Bespreek voor vertrek nogmaals de route met elkaar. Is het lastig om drukte te mijden of de route over voornamelijk brede paden te laten lopen.

5. Waar start en finisht de clubrit?

Voor, tijdens en na de clubrit moeten je leden onderling óók afstand houden. Houd hier rekening mee als je leden verzamelen op de start- en finishlocatie van je clubrit en je onderweg pech hebt. Je mag immers niet met meer dan 2 personen verzamelen. Kies voor een locatie waar iedereen voldoende afstand kan houden: het grote kerkplein, een industrieterrein of grote (lege) parkeerplaats. Om ervoor te zorgen dat groepen niet mengen met elkaar, kun je een tijdsschema met vertrektijden hanteren. Met telkens 10 minuten tijd ertussen, laat je een nieuw groep vertrekken.

6. Stoppen voor koffiestop

Vanaf woensdag 28 april mogen horecagelegenheden het terras openen tussen 12.00 en 18.00 uur. De horeca moet zich wel aan een aantal regels houden. Er mogen maximaal 50 personen op een terras zitten, per tafel maximaal 2 personen, op 1,5 meter afstand. Willen je leden onderweg dus een terrasje pakken, dan moeten ze er bovendien rekening mee houden dat ze vooraf een checkgesprek moeten houden. Ook een reservering is verplicht, al mag je deze mag ook ter plekke maken. Waarschijnlijk blijven sommige horecagelegenheden ook coffee-to-go aanbieden, waar je natuurlijk ook een korte stop kunt maken.

7. Maak afspraken

Maak afspraken hoe je als duo rekening met de 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Denk aan: wat doe je als je als duo wacht voor het rode licht? Sta je naast of achter elkaar? Hoe maak je op tijd ruimte voor tegemoetkomend verkeer? Wat doe je als je clubgenoot lek rijdt of als er onderweg iets gebeurd? 

8. Communiceer vooraf met je leden

Communiceer tijdig met je leden over (gewijzigde) afspraken over start- en finishlocatie, vertrektijd, route, groepen, snelheid en afstand houden. Gebruik hiervoor jullie Whatsapp-groep, sociale media, e-mail en/of nieuwsbrief. Wil je vooraf weten wie meerijdt met de clubrit - in verband met de groepsindeling? Vraag leden zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Zo weet je in ieder geval hoeveel mensen er met de clubrit meedoen. Stel eventueel één persoon binnen de club aan als coronacontactpersoon. Hij/zij beantwoordtt adequaat vragen van leden.

9. Zoek een uitdaging

Missen je leden door de verscherpte maatregelen een uitdaging om toch samen te fietsen? Organiseer een 'tegendraads competitie': laat de ene helft van de duo's de route linksom rijden en de andere helft rechtsom. Halverwege kom je elkaar gegarandeerd tegen. Of probeer iets héél anders. Daag je leden bijvoorbeeld uit met de NTFU Fietsbingo: 9 uitdagingen die je leden als duo of solo kunnen volbrengen.

10. Kies een rustig óf ander moment

Houd er vanaf nu rekening mee dat het drukker op de weg kan zijn. Als het mooi weer is, trekt iedereen er graag op uit. Toch blijft het verstandig om ook in deze periode je clubritten op rustige momenten te plannen. Vertrek in het weekend vroeger om de drukte voor te zijn. Is eerder vertrekken geen optie? Dan kun je er ook voor kiezen om je route wat in te korten. Zijn er clubleden die door de week meer vrije tijd hebben, bijvoorbeeld door hun werkrooster of omdat ze gepensioneerd zijn, overweeg dan om op een doordeweekse dag een clubrit te organiseren voor deze groep. En uiteraard wordt deze ook in duo's gereden!

11. Gebruik je bel

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. 

12. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. De rol van de wegkapitein is door de verscherpte maatregelen natuurlijk wel anders: hij/zij kan niet meefietsen met de groepen. Laat daarom de wegkapitein vóór vertrek de afspraken en spelregels goed uitleggen aan je clubleden. Denk aan: informatie over de route, snelheid, afstand houden, afspraken over gebaren en wat te doen bij pech. Nog geen wegkapitein? Meld je dan alvast HIER aan voor de cursus Wegkapitein. Zodra het weer is toegestaan, kun je de cursus volgen: deze duurt één dag.

Fiets verantwoord

Als je 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van de adviezen vragen? Of heb je zelf tips om verantwoord te fietsen met een groep? NTFU staat voor je klaar! Neem contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl.