12 januari 2021

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

 

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Update 12 januari: de informatie op deze pagina wordt momenteel aangepast op basis van de persconferentie van premier Rutte. 

Fietsen in een groep, bijvoorbeeld tijdens de clubrit, kan door de lockdown, uitsluitend in duo's. Doe dit alleen als het verantwoord is. Daarnaast moeten je leden ook nog steeds 1,5 meter afstand houden tot elkaar en andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: houd je aan de maatregelen en houd rekening met elkaar en je medeweggebruikers. Hoe doe je dit als vereniging?

1. Houd je aan de maximale groepsgrootte van 2 personen

Het is toegestaan om met maximaal 2 personen te fietsen. Gebruik je gezonde verstand en houd je aan deze maatregel, ook tijdens de clubritten. Voor, tijdens en na het fietsen geldt bovendien dat je 1,5 meter afstand houdt tot elkaar en anderen. Ook als je bijvoorbeeld moet wachten voor het rode licht. Als duo kun je in dit soort situaties makkelijker afstand bewaren.

Vind je het toch te risicovol om de leden als duo te laten fietsen of vinden je clubleden het lastig om afstand te houden? Fiets dan bijvoorbeeld virtueel samen met je clubgenoten op Bkool.

2. Maak een groepsindeling

Houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Op basis van de aanmeldingen, maak je de duo's. Dat kan bijvoorbeeld op adres: leden die bij elkaar in de buurt wonen, halen elkaar thuis op en vertrekken als duo vanaf het laatste thuisadres. Snelheid kan ook een criteria zijn: maak duo's van snelle en wat langzamere rijders. Laat bij vertrek de langzamere rijders starten en de snelle als laatste.

3. Fiets dichtbij huis

De winter is hét moment voor rustige ritjes, die je met de clubleden prima dichtbij huis kunt doen. Daarmee geef je gehoor aan het dringende advies om zoveel als mogelijk dichtbij huis te blijven. Kies een route uit over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Informeer je leden vooraf over de routes. Stuur de route per mail naar je leden of publiceer het op je website of Fietssport-clubpagina. Hoe je dat doet, lees je HIER. Bespreek voor vertrek nogmaals de route met elkaar. Is het lastig om drukte te mijden of de route over voornamelijk brede paden te laten lopen.

4. Waar start en finisht de clubrit?

Voor, tijdens en na de clubrit moeten je leden onderling óók afstand houden. Houd hier rekening mee als je leden verzamelen op de start- en finishlocatie van je clubrit en je onderweg pech hebt. Je mag immers niet met meer dan 2 personen verzamelen. Kies voor een locatie waar iedereen voldoende afstand kan houden: het grote kerkplein, een industrieterrein of grote (lege) parkeerplaats. Om ervoor te zorgen dat groepen niet mengen met elkaar, kun je een tijdsschema met vertrektijden hanteren. Met telkens 10 minuten tijd ertussen, laat je een nieuw groep vertrekken.

5. Stoppen voor koffiestop is tijdelijk niet mogelijk

Zijn jullie gewend om onderweg een koffiestop te houden bij een horecagelegenheid? Dat kan voorlopig niet: de horeca moet helaas de deuren gesloten houden.

6. Maak afspraken

Maak afspraken hoe je als duo rekening met de 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Denk aan: wat doe je als je als duo wacht voor het rode licht? Sta je naast of achter elkaar? Hoe maak je op tijd ruimte voor tegemoetkomend verkeer? Wat doe je als je clubgenoot lek rijdt of als er onderweg iets gebeurd? 

7. Communiceer vooraf met je leden

Communiceer tijdig met je leden over (gewijzigde) afspraken over start- en finishlocatie, vertrektijd, route, groepen, snelheid en afstand houden. Gebruik hiervoor jullie Whatsapp-groep, sociale media, e-mail en/of nieuwsbrief. Wil je vooraf weten wie meerijdt met de clubrit - in verband met de groepsindeling? Vraag leden zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Zo weet je in ieder geval hoeveel mensen er met de clubrit meedoen. Stel eventueel één persoon binnen de club aan als coronacontactpersoon. Hij/zij beantwoordtt adequaat vragen van leden.

8. Zoek een uitdaging

Missen je leden door de verscherpte maatregelen een uitdaging om toch samen te fietsen? Organiseer een 'tegendraads competitie': laat de ene helft van de duo's de route linksom rijden en de andere helft rechtsom. Halverwege kom je elkaar gegarandeerd tegen. Of probeer iets héél anders. Virtueel kun je wel als club samen fietsen, bijvoorbeeld via het platform Bkool. Van november tot januari kunnen je leden meedoen met de Fietssport League, een leuke clubactiviteit die jullie deze winter prima samen kunnen volgen.

9. Kies een rustig óf ander moment

Nu de dagen kort zijn en het weer nat en koud, zijn er ook minder mensen op de weg. Toch blijft het verstandig om ook in deze periode je clubritten op rustige momenten te plannen. Vertrek in het weekend vroeger om de drukte voor te zijn. Nu het 's ochtends later licht is, is het wel verstandig dat iedereen goede verlichting op de fiets heeft. Is eerder vertrekken geen optie? Dan kun je er ook voor kiezen om je route wat in te korten. Zijn er clubleden die door de week meer vrije tijd hebben, bijvoorbeeld door hun werkrooster of omdat ze gepensioneerd zijn, overweeg dan om op een doordeweekse dag een clubrit te organiseren voor deze groep. En uiteraard wordt deze ook in duo's gereden!

10. Gebruik je bel

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. 

11. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. De rol van de wegkapitein is door de verscherpte maatregelen natuurlijk wel anders: hij/zij kan niet meefietsen met de groepen. Laat daarom de wegkapitein vóór vertrek de afspraken en spelregels goed uitleggen aan je clubleden. Denk aan: informatie over de route, snelheid, afstand houden, afspraken over gebaren en wat te doen bij pech. Nog geen wegkapitein? Meld je dan alvast HIER aan voor de cursus Wegkapitein. Zodra het weer is toegestaan, kun je de cursus volgen: deze duurt één dag.

Fiets verantwoord

Als je 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van de adviezen vragen? Of heb je zelf tips om verantwoord te fietsen met een groep? NTFU staat voor je klaar! Neem contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl.