25 juni 2021

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

 

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Update 25 juni: de informatie op deze pagina is aangepast op basis van de versoepelingen die op 25 juni zijn ingaan. 

We mogen weer clubritten én toertochten rijden. Net als jullie, is de NTFU blij dat dat weer meer mogelijk is, want we hebben hier met z'n allen ontzettend lang op moeten wachten. Op die manier zijn we bijna weer terug bij de 'normale' situatie. Fietsen in een groep mag. Je kunt dus met je leden een tocht of clubrit als groep rijden. Je hoeft tijdens het fietsen onderling geen afstand meer te houden, maar wél tot andere weggebruikers. We geven je 8 tips om veilig en verantwoord als groep te fietsen. 

1. Maak een veilige groepsgrootte

Het is toegestaan om in groepjes te fietsen. Laten we verantwoord met dit privilege omgaan. Denk vooraf goed na over de groepsgrootte, zodat je écht rekening met elkaar en andere weggebruikers kunt houden. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor je vereniging na of dit ook in coronatijd kan. Ben je met veel? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen.

Om een veilige groepsgrootte te bepalen, kun je rekening houden met een aantal factoren. Beantwoord de volgende vragen voor jouw vereniging:

  • Fietsen wij door stedelijk gebied en/of over drukke wegen/paden?
  • Zijn er onderweg veel momenten waarbij wij moeten wachten? (bijvoorbeeld bij verkeerslichten, kruisingen, et cetera) 
  • Fietsen wij op momenten waarop wij veel andere weggebruikers denken tegen te komen? (zoals in het weekend of ‘s avonds)

Heb je een of meerdere keren ja moeten antwoorden? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo zorg je ervoor dat je anderen de ruimte kunt geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

Tip: houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. In dit artikel geven we 9 tips waarmee je de 1,5 meter afstand kunt waarborgen. 

2. Maak afspraken en herhaal ze

Rijden in een groep is gezellig, maar vraagt concentratie en alertheid van je leden. Maak daarom met je leden duidelijke afspraken over het rijden in een groep. De basisafspraken over het rijden in een groep vind je hier voor race en hier voor MTB

Maak ook afspraken met je leden hoe je als groep de 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers houdt. Denk aan:

  • Wat doen we als we wachten voor het rode licht? Sta je naast of achter elkaar?
  • Hoe maak je op tijd ruimte voor tegemoetkomend verkeer?
  • Wat doe je als je clubgenoot lek rijdt of als er onderweg iets gebeurt? 

Communiceer tijdig met je leden over (gewijzigde) afspraken over start- en finishlocatie, vertrektijd, route, groepen, snelheid en afstand houden. Gebruik hiervoor jullie Whatsapp-groep, sociale media, e-mail en/of nieuwsbrief. Stel één persoon binnen de club aan als coronacontactpersoon. Hij/zij beantwoordt adequaat vragen van leden.

3. Fiets verantwoord

Je draagt als wielervereniging bij aan een positief imago van je sport, door na te denken over een veilige groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Fiets je als vereniging verantwoord, dan draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Zijn er leden die zich niet aan de maatregelen houden en vind je het lastig hen aan te spreken? Met deze 6 tips spreek je hen gericht aan en stuur je op positief gedrag.

4. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. Zorg dat de wegkapitein goed op de hoogte is van de afspraken en de geldende maatregelen. Laat de wegkapitein vóór vertrek de afspraken en spelregels goed uitleggen aan je clubleden. Denk aan: informatie over de route, snelheid, afstand houden, afspraken over gebaren en wat te doen bij pech. Nog geen wegkapitein? Lees hier meer over de cursus Wegkapitein: deze duurt één dag en wordt bij je vereniging op locatie gegeven.

5. Waar start en finisht de clubrit?

Tijdens het fietsen hoeven je leden onderling geen afstand te houden. Maar strikt genomen moet dat wel op bijvoorbeeld de start- en finishplaats. Kies daarom voor een locatie waar iedereen voldoende afstand kan houden: het grote kerkplein, een industrieterrein of grote (lege) parkeerplaats. Om ervoor te zorgen dat groepen niet mengen met elkaar, kun je een tijdsschema met vertrektijden hanteren. Met telkens 10 minuten tijd ertussen, laat je een nieuw groep vertrekken.

6. Stoppen voor koffiestop

Bij horeca moet je rekening houden met twee situaties:

  • De horeca vraagt geen toegangsbewijs (zoals vaccinatiebewijs, Testen voor Toegang of herstelbewijs). Gevolg: binnen en buiten moet je 1,5 meter afstand houden: onderling én tot andere gasten en je moet een checkgesprek houden.
  • De horeca vraagt wél een toegangsbewijs. Gevolg: alle leden van je club moeten een vaccinatiebewijs, Testen voor Toegang-bewijs of herstelbewijs bij zich hebben. 

Heb je een samenwerking met een lokale horecazaak? Kijk dan of het mogelijk is om afspraken te maken over jullie koffiestop of drankje na het finishen. Zo help je je sponsor ook weer!

7. Kies een rustig óf ander moment

Houd er rekening mee dat het drukker op de weg kan zijn. Als het mooi weer is, trekt iedereen er graag op uit. Toch blijft het verstandig om ook in deze periode je clubritten op rustige momenten te plannen. Vertrek in het weekend vroeger om de drukte voor te zijn. Is eerder vertrekken geen optie? Dan kun je er ook voor kiezen om je route wat in te korten. Zijn er clubleden die door de week meer vrije tijd hebben, bijvoorbeeld door hun werkrooster of omdat ze gepensioneerd zijn, overweeg dan op een doordeweekse dag een clubrit te organiseren voor deze groep. 

8. Gebruik je bel

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. 

Wij staan voor je klaar

Corona heeft veel gevolgen, ook voor wielerverenigingen. Maar waar moet je als club dan aan denken? Vul deze checklist in waarmee je alle aandachtspunten in kaart brengt. 

Heb je na het lezen van de adviezen nog vragen? Of heb je zelf tips om verantwoord te fietsen met een groep? NTFU staat voor je klaar! Neem contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl.