26 januari 2022

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

 

Hoe gaan we als vereniging veilig op pad?

Update 26 januari: de informatie op deze pagina is aangepast n.a.v. de persconferentie van 25 januari. 

Voor de sport worden de coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen we bijvoorbeeld weer in groepsverband sporten. Maar wat is een verantwoorde groepsgrootte, zodat je leden ook afstand kunnen houden tot andere weggebruikers. We geven je 8 tips om veilig en verantwoord als groep te fietsen. 

1. Denk na over de groepsgrootte

Denk voor vertrek na over je groepsgrootte. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Maar, kun je onderweg ook andere weggebruikers de ruimte geven? Denk bijvoorbeeld na over:

  • De route: fiets je door stedelijk gebied en/of over drukke wegen/paden, zijn momenten waarbij je moet wachten, zoals bij verkeerslichten, kruisingen, et cetera.
  • De weg: rijden je over brede fietspaden en polder- en dijkwegen of over smalle weggetjes en singletracks?
  • Het tijdstip: fiets je op momenten waarop je veel andere weggebruikers tegenkomt, zoals in het weekend?
  • Ervaring: is iedereen goed op elkaar ingespeeld en weet iedereen hoe je in een groep rijdt?

Heb je een of meerdere keren ja moeten antwoorden? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo zorg je ervoor dat je anderen de ruimte kunt geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt.

Tip: houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Je houdt bijvoorbeeld met de app Cyql makkelijk en snel het overzicht. Bovendien, in dit artikel geven we 9 tips waarmee je de 1,5 meter afstand kunt waarborgen. 

2. Maak afspraken en herhaal ze

Maak met je leden duidelijke afspraken, bijvoorbeeld hoe je de 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Denk aan:

  • Wat doen we als we wachten voor het rode licht? Sta je naast of achter elkaar?
  • Hoe maak je op tijd ruimte voor tegemoetkomend verkeer?
  • Wat doe je als je clubgenoot lek rijdt of als er onderweg iets gebeurt? 

Communiceer tijdig met je leden over (gewijzigde) afspraken over start- en finishlocatie, vertrektijd, route, groepen, snelheid en afstand houden. Gebruik hiervoor de Cyql-app, de Whatsapp-groep, sociale media, e-mail en/of nieuwsbrief. Stel één persoon binnen de club aan als coronacontactpersoon. Hij/zij beantwoordt adequaat vragen van leden.

3. Fiets verantwoord

Je draagt als wielervereniging bij aan een positief imago van je sport, door na te denken over een veilige groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Fiets je als vereniging verantwoord, dan draag je bij aan de veiligheid van jezelf, je clubleden en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

Zijn er leden die zich niet aan de maatregelen houden en vind je het lastig hen aan te spreken? Met deze 6 tips spreek je hen gericht aan en stuur je op positief gedrag.

4. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Zorg dat de wegkapitein goed op de hoogte is van de afspraken en de geldende maatregelen. Laat de wegkapitein vóór vertrek de afspraken en spelregels goed uitleggen aan je clubleden. Denk aan: informatie over de route, snelheid, afstand houden, afspraken over gebaren en wat te doen bij pech.

Nog geen wegkapitein? Lees hier meer over de cursus Wegkapitein: deze duurt één dag en wordt bij je vereniging op locatie gegeven.

5. Waar start en finisht de clubrit?

Voor, tijdens en na het fietsen moeten je leden ook afstand houden. Strikt genomen moet dat dus ook op bijvoorbeeld de start- en finishplaats. Kies daarom voor een locatie waar iedereen voldoende afstand kan houden: het grote kerkplein, een industrieterrein of grote (lege) parkeerplaats. Om ervoor te zorgen dat groepjes niet mengen met elkaar, kun je een tijdsschema met vertrektijden hanteren. Met telkens 10 minuten tijd ertussen, laat je een nieuw groep vertrekken.

6. Stoppen voor koffiestop

Horeca is weer open, maar een coronatoegangsbewijs en het mondmasker zijn verplicht. Wijs leden er dus op dat zij een bewijs en mondmasker bij zich hebben.

7. Kies een rustig óf ander moment

Steeds meer mensen trekken erop uit voor een wandel- of fietstocht. Ook al is het winter: plan je clubritten op rustige momenten. Vertrek in het weekend vroeger of kort je route wat in. Zijn er clubleden die door de week meer vrije tijd hebben, bijvoorbeeld door hun werkrooster of omdat ze gepensioneerd zijn, overweeg dan op een doordeweekse dag een clubrit te organiseren voor deze groep. 

8. Gebruik je bel

Zorg dat voor vertrek iedereen een bel op zijn/haar fiets heeft. Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. 

Wij staan voor je klaar

Corona heeft veel gevolgen, ook voor wielerverenigingen. Maar waar moet je als club dan aan denken? Vul deze checklist in waarmee je alle aandachtspunten in kaart brengt. 

Heb je na het lezen van de adviezen nog vragen? Of heb je zelf tips om verantwoord te fietsen met een groep? NTFU staat voor je klaar! Neem contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl.