25 juni 2020

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?

Fiets je samen, dan hoef je per 1 juli onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. Daarmee vervalt ons advies voor de groepsgrootte. Je moet echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: houd rekening met je medeweggebruikers. In dit artikel vind je tips en adviezen hoe je voldoende afstand bewaart tot andere weggebruikers.

Denk na over de groepsgrootte

In een groep fietsen mag. Gebruik je gezond en denk voor vertrek goed na over de groepsgrootte. Kun je als groep de afstand tot andere weggebruikers bewaren? Met een kleine groep gaat dat nu eenmaal makkelijker dan met een grote groep. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om de groep op te splitsen en elkaar op een afgesproken pauzeplek te treffen. 

Bepaal je route

Laat populaire fietsroutes links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen. Fiets je in een groep? Bespreek voor vertrek de route met elkaar.

Kies een rustig moment

Vertrek in het weekend ’s ochtends eerder om de drukte voor te zijn. Of spreek bijvoorbeeld in de avonduren af.

Kijk ver vooruit

Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

Gebruik een bel

Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen voor tegemoetkomend of inhalend verkeer. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar.   

Haal alleen in als er voldoende ruimte is

Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Lekke band? Van de weg of fietspad af

Ga, indien mogelijk, bij pech zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af.

Maak afspraken

Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Gebruik bijvoorbeeld deze tekens.

Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep.

Fiets verantwoord

Als je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf en anderen én het imago van de wielersport.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van de adviezen vragen of heb je zelf nog een goede tip? NTFU staat voor je klaar! Neem contact op door een mail te sturen naar info@ntfu.nl