18 augustus 2020

Fiets verantwoordelijk en houd rekening met elkaar

Fiets verantwoordelijk en houd rekening met elkaar

De 1,5-meter-regel voor sporters is sinds 1 juli vervallen. Fiets je samen, dan hoef je onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. Je moet echter wel 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: denk na over de groepsgrootte en houd rekening met je medeweggebruikers.

De spelregels

  • De 1,5-meter-regel tijdens het sporten is per 1 juli vervalt. Tijdens clubritten of groepsritten hoef je onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Fietsen in een groep mag dus.
  • Je houdt onderweg wél 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers.
  • Voor vertrek en bij terugkomst van een rit, moeten wielersporters van 18 jaar en ouder onderling wél 1,5 meter afstand tot elkaar houden.
  • Beperk het aantal mensen dat je thuis ontvangt tot maximaal 6 gasten. Bijvoorbeeld als je thuis bij iemand verzamelt voor vertrek of als je na afloop nog even gezellig wil napraten.
  • Blijf thuis bij klachten. Dat doe je ook als iemand in je huishouden ziek is.
  • Je volgt de hygiënevoorschriften van het RIVM en de Rijksoverheid op. Leeg je neus niet op straat, maar gebruik een papieren zakdoek.
  • Zowel binnen- als buitensport is toegestaan. Je mag dus binnen sporten, denk aan gezamenlijke spinninglessen. 
  • Kleed-, toilet- en doucheruimtes en kantines van sportaccommodaties mogen weer open.
  • Ook in kleed-, toilet- en doucheruimtes en kantines houden wielersporters van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand.
  • Geforceerd stemgebruik, zoals schreeuwen, is niet toegestaan. Maak daarom voor vertrek afspraken met elkaar hoe je communiceert.
Je leest op de website van de Rijksoverheid meer over de maatregelen die per 1 juli gelden voor sporters. Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.
 

Houd rekening met anderen

De regels voor jou als wielersporter zijn versoepeld, maar 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers blijft nog steeds de norm. Geef dus die 1,5 meter afstand aan andere weggebruikers die je inhaalt en maak op tijd ruimte. Denk goed na over je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat: andere weggebruikers moeten en willen wél de 1,5 meter afstand bewaren. Respecteer dat.

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?

Als je 1,5 meter afstand tot anderen bewaart, draag je bij aan de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers én het imago van de wielersport.

In dit artikel vind je tips en adviezen hoe je voldoende afstand bewaart tot andere weggebruikers. 

Ben je bestuurder van een vereniging of ben je lid van een vereniging? Lees dan deze tips hoe als vereniging weer veilig op pad gaat.

Heb je een andere vraag over het fietsen in groepen? Bekijk dan deze veelgestelde vragen en antwoorden
 

Toertochten rijden

Sinds 1 juli zijn ook evenementen weer toegestaan. Dat betekent dat je ook weer een toertocht kunt rijden. Kijk op Fietssport.nl/toertochten voor een tocht bij jou in de buurt. Sta je te popelen om een toertocht te rijden ná 1 juli? Met deze 7 tips sta jij straks goed voorbereid aan de start.

Organiseer je een toertocht? En wil je weten hoe je dit in deze coronatijd goed en veilig aanpakt? In dit artikel delen we de geldende maatregelen en geven je richtlijnen om je toertocht goed voor bereiden.

Clinic of training hervatten? 

De regie bij het hervatten van sportactiviteiten ligt bij de gemeenten. Jouw gemeente maakt hierover afspraken met alle sportverenigingen en -aanbieders. Per gemeente kunnen die afspraken verschillen. Ben je bestuurder van een vereniging of trainer en wil je clinics op trainingen aanbieden? Neem dan eerst op met je gemeente. Informeer welke (aanvullende) afspraken de gemeente stelt aan sportactiviteiten. De gemeente controleert bovendien of je je hier ook aan houdt. Als vereniging of trainer ben je namelijk tijdens trainingen, clinics en clubritten verantwoordelijk dat je activiteit aan de regels voldoet. Je houdt bovendien in de gaten dat de deelnemers veilig kunnen sporten. Lees ook goed het protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF door. Trainers en bestuurders vinden hier handige adviezen en richtlijnen om hun clinics en trainingen goed voor te bereiden.

NTFU volgt adviezen NOC*NSF

De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.