18 juni 2020

5x alternatieve clubactiviteiten in coronatijd

 

5x alternatieve clubactiviteiten in coronatijd

Eindelijk mogen we weer samen fietsen. Clubritten en trainingen kunnen hervat worden, maar hoe organiseer je dat? Vijf verenigingen vertellen hoe zij hun leden met maximaal vier personen laten fietsen op anderhalve meter.

TC Woensel: clubrit in groepjes vanaf verschillende plekken

Toerclub Woensel laat kleine groepjes starten vanaf twee locaties. De leden worden ingedeeld in duo’s en op snelheid en worden vervolgens verdeeld over twee startlocaties. Er loopt één route linksom en één rechtsom. Zo vertrekken acht leden tegelijk, in groepjes van vier, met steeds tien minuten ertussen. In één uur starten op deze manier bijna vijftig leden. TC Woensel: “Wat het zo leuk maakt, is dat leden elkaar voortdurend tegenkomen. Vooraf reserveren we terrassen waar we elkaar na de rit, uiteraard op afstand, ontmoeten. Sinds samen buiten sporten weer is toegestaan, trainen we weer wekelijks, met vertrek vanaf verschillende plekken. Vooraf maken we de groepsindelingen en tijdstip van vertrek bekend. Onze enthousiaste leden fietsen weer veilig in de club.”

RTC Hoofddorp: potentiële leden haken aan bij groepjes van vier

Ook bij RTC Hoofddorp rijden ze in groepjes van vier, sinds de maatregelen versoepeld werden. Per 1 juli verwelkomt de vereniging ook weer nieuwe leden. Potentiële leden haken straks aan bij de kleine groepen. RTC Hoofddorp: “Met de versoepeling van de maatregelen, rees meteen de vraag wanneer de vereniging weer nieuwe leden toe kan laten. Per 1 juli kunnen we weer potentiële leden welkom heten. We hebben al contact met mensen die zich eerder hebben aangemeld. Ze zijn erg enthousiast dat ze binnenkort mee kunnen fietsen. We verdelen ze over de groepjes van vier. Zo worden ze begeleid door ervaren rijders én maken ze alvast kennis met de hun nieuwe clubgenoten.”

LRTV Swift: ’s avonds fietsen over autoluwe wegen

De leden van LRTV Swift verzamelen bij het gesloten clubhuis en vertrekken om beurten in teams van ongeveer gelijk snelheidsniveau, met tussen elk team een tijdsblok ertussen. LRTV Swift: “Passeren mag, maar samenvoegen of aanklampen beslist niet. We rijden bewust in de avonduren op rustige wegen. Zo veroorzaken we zo min mogelijk overlast en/of ergernis voor andere weggebruikers.”

Snel Verzet Hoogland: anderhalve-meter-tocht

Snel Verzet Hoogland organiseert voor haar leden op 28 juni een tocht die is afgestemd op de coronaregels. Maximaal 100 leden kunnen eraan meedoen en door verschillende starttijden en startlocaties te hanteren, kunnen de leden verspreid een route tussen de 70 en 150 kilometer fietsen. Snel Verzet: “Onderweg komen de leden de verzorgingspost tegen, die zich op een privéterrein bevindt waar maximaal 30 mensen terecht kunnen. Na afloop drinken we gezamenlijk nog wat op het terras van een café, waar we alvast plekken gereserveerd hebben. Leden moeten in clubkleding fietsen vanwege de herkenbaarheid bij de verzorgingspost, om elkaar onderweg makkelijk te herkennen én voor de foto’s voor de nieuwe website.”

WV De Meesterknecht: ledenestafette

Wielervereniging De Meesterknecht organiseert een ledenestafette. Een clubactiviteit waar leden solo aan meedoen, maar die alleen te volbrengen is als alle leden meedoen. Fiets solo een mooie tocht naar een ander lid, nuttig samen op gepaste afstand koffie en appeltaart, deel de ervaring en geef de tocht (het stokje) door aan die clubgenoot. De Meesterknecht: “Leden kunnen zich aanmelden voor de estafette en opgeven hoeveel kilometer ze wensen te fietsen. Vervolgens maken we groepen waarmee de estafette wordt gereden. Elke deelnemer krijgt daarna te horen naar wie hij of zij toe fietst. Het is een prestatie op zich. n totaal doen 70 leden mee aan de estafette, die verdeeld over 5 groepen kriskras door Nederland rijden. Elke groep fietst in 21 dagen 14 etappes. In totaal circa 1.500 kilometer per groep.”

Ook een leuk initiatief?

Ook een goed alternatief voor clubritten en -activiteiten in deze coronatijd? Help elkaar op weg en deel je ideeën en ervaringen met andere verenigingen. Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en wie weet staat jullie verhaal binnenkort op NTFU.nl.