14 oktober 2020

4x alternatieve clubactiviteiten in coronatijd

4x alternatieve clubactiviteiten in coronatijd

Het ging zo goed: samen fietsen en toertochten rijden was sinds de zomer weer toegestaan. Maar, door de verscherpte maatregelen in oktober, mogen clubritten en trainingen alleen verreden worden in groepjes van maximaal 4 personen, op 1,5 meter. We zijn dus weer terug bij de situatie van medio mei 2020, toen het nog een advies was om met maximaal 4 personen te fietsen. Het goede nieuws: tverenigingen bedachten toen snel alternatieve clubactiviteiten binnen de geldende maatregelen en adviezen. Doe er je voordeel mee en kijk of deze 4 voorbeelden wat voor jouw vereniging zijn.

TC Woensel: clubrit in groepjes vanaf verschillende plekken

Toerclub Woensel liet kleine groepjes starten vanaf twee locaties. De leden werden ingedeeld in duo’s en op snelheid en werden vervolgens verdeeld over twee startlocaties. Er liep één route linksom en één rechtsom. Zo vertrokken acht leden tegelijk, in groepjes van vier, met steeds tien minuten ertussen. In één uur starten op deze manier bijna vijftig leden. TC Woensel: “Wat het zo leuk maakte, is dat leden elkaar voortdurend tegenkwamen. Vooraf maken we de groepsindelingen en tijdstip van vertrek bekend.”

Wat nu helaas niet meer kan: vooraf reserveren bij een horecagelegenheid, waar je elkaar na de rit, op afstand, ontmoet. Met ingang van 14 oktober moet de horeca de deuren sluiten, voor in ieder geval een periode van 4 weken.

RTC Hoofddorp: potentiële leden haken aan bij groepjes van vier

Ook bij RTC Hoofddorp reden ze sinds medio mei in groepjes van vier. Dat bleek goed te gaan, waarna de vereniging besloot ook nieuwe leden toe te laten. Potentiële leden haakten toen aan bij de kleine groepen, met een maximum van 4 personen. RTC Hoofddorp: “Zo werden ze begeleid door ervaren rijders én maakten ze alvast kennis met hun nieuwe clubgenoten.”

Laat jouw club dit najaar nieuwe leden meefietsen? Houd hier dan rekening mee bij het samenstellen van de groepen van maximaal 4 personen. Leg de introducé goed uit welke regels jullie hanteren en hoe jullie ervoor zorgen dat je 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen bewaart. 

LRTV Swift: fietsen over autoluwe wegen

De leden van LRTV Swift verzamelden bij het gesloten clubhuis en vertrokken om beurten in teams van ongeveer gelijk snelheidsniveau, met tussen elk team een tijdsblok ertussen. LRTV Swift: “Passeren mocht, maar samenvoegen of aanklampen beslist niet. We reden bewust in de avonduren op rustige wegen. Zo veroorzaakten we zo min mogelijk overlast en/of ergernis voor andere weggebruikers.”

Nu de dagen korter worden, is 's avonds rijden een minder aantrekkelijk alternatief. Kies er daarom bijvoorbeeld voor om je clubrit eerder te laten starten, in het weekend te houden of informeer of er leden zijn die door de week met elkaar samen kunnen fietsen. Denk aan: leden die tijdens nacht- en weekenduren werken en daardoor door de week vrij zijn of leden die met pensioen zijn.

WV De Meesterknecht: ledenestafette

Wielervereniging De Meesterknecht organiseerde een ledenestafette. Een clubactiviteit waar leden solo aan meedoen, maar die alleen te volbrengen was als alle leden meededen. De opdracht? Fiets solo een mooie tocht naar een ander lid, nuttig samen op gepaste afstand koffie en appeltaart, deel de ervaring en geef de tocht (het stokje) door aan die clubgenoot. De Meesterknecht: “Leden konden zich aanmelden voor de estafette en opgeven hoeveel kilometer ze wensten te fietsen. Vervolgens maakten we groepen waarmee de estafette werd gereden. Elke deelnemer kreeg daarna te horen naar wie hij of zij toe fietst. Het was een prestatie op zich. In totaal deden 70 leden mee aan de estafette, die verdeeld over 5 groepen kriskras door Nederland reden. Elke groep fietste in 21 dagen 14 etappes. In totaal circa 1.500 kilometer per groep.”

Ook een leuk initiatief?

Ook een goed alternatief voor clubritten en -activiteiten in deze coronatijd? Help elkaar op weg en deel je ideeën en ervaringen met andere verenigingen. Stuur een e-mail naar Martine van de Veen (mvandeveen@ntfu.nl) en wie weet staat jullie verhaal binnenkort op NTFU.nl.