21 september 2020

Vragen over fietsen in coronatijd

Vragen over fietsen in coronatijd

Sinds 1 juli is de 1,5-meter-regel voor sporters vervallen. Fiets je samen, dan hoef je onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. Daarmee vervalt ons advies voor de groepsgrootte. Je moet echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik in een groep fietsen?

Ja. Je mag samen fietsen met bijvoorbeeld clubgenoten, vrienden, familie of je vaste trainingsmaatje. Per 1 juli hoef je onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Let op: je moet wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 8 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen. Ben je bestuurder van een vereniging of fiets je mee in een groep? Dan vind je hier tips hoe je als groep voldoende afstand houdt tot andere weggebruikers. Want, hoewel je onderling geen afstand meer hoeft te bewaren, moet je nog wel steeds 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren.

Waarom hoeven we tijdens het fietsen onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar bij de start en finish en op de pauzeplaats wel?

De Rijksoverheid bepaalt dat álle sporters - dus ook wielersporters - onderling wel 1,5 meter afstand houden voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening. Tijdens het sporten vervalt de 1,5 meter voor sporters onderling. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Mag mijn vereniging weer clubritten organiseren?

Ja, dat mag. Verenigingen mogen in groepsverband de weg op. Wielrenners en mountainbikers hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Je leden moeten wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers houden. Fiets je in een groep? Rijd dan met een wegkapitein. Hij/zij heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. Let op: vóór vertrek en bij terugkomst moeten wielersporters van 19 jaar en ouder wél onderling 1,5 meter afstand houden. Houd hier dus rekening mee als je clubrit op een afgesproken locatie start en finisht en je onderweg een pauze houdt.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

In dit artikel vind je de belangrijkste regels en adviezen op een rij. Raadpleeg daarnaast ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF. Hierin vind je bepalingen over de 1,5 meter afstand maar ook over de maximumbezoekers aantallen per accommodatie. Heeft je vereniging een eigen accommodatie of organiseert je vereniging een toertocht, neem dan ook aandachtig de Handreiking Crowdmanagement door, met daarin de belangrijkste regels, vragen en tips over het aantal bezoekers, afstand houden en een veilige doorstroming van toeschouwers en publiek.

Wat is jullie advies over de groepsgrootte?

Gebruik in deze coronaperiode vooral je gezond verstand. We mogen sinds 1 juli weer samen fietsen, maar moeten nog wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers houden. Denk daarom voor vertrek zelf goed na over de groepsgrootte. Kun je als groep tijdens de rit die 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren? Als je twijfelt, splits de groep bijvoorbeeld op. Lees voor vertrek ook deze 7 tips door, hoe je als groep afstand tot andere weggebruikers kunt bewaren. 

Jullie adviseren om als groep met een wegkapitein op pad te gaan. Waarom?

De wegkapitein zorgt ervoor dat je als groep veilig fietst en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van jouw groep. Veel verenigingen rijden al met zo’n wegkapitein, maar ook steeds meer vriendengroepen kiezen voor een wegkapitein.

Wij willen wel met een wegkapitein op pad. Hoe doen we dat?

Als wegkapitein zorg je ervoor dat iedereen in de groep de verkeersregels en onderlinge afspraken volgt en je spreekt je fietsvrienden of clubleden aan als dit nodig is. Ook zet je routes uit en zie je toe op de snelheid van de groep. Hoe je dit precies doet, leer je in een eendaagse cursus die je via de NTFU kunt volgen. Je leest er hier meer over.

Ik zag een grote groep wielrenners/mountainbikers fietsen. Mag dat?

Ja. Wielrenners en mountainbikers mocht al in een groep fietsen, maar per 1 juli hoeven wielersporters onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Ons advies om met niet meer van 4 personen te fietsen, vervalt dus. Wielersporters moeten wel 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. NTFU doet daarom aan wielersporters de dringende oproep om indien en zoveel als mogelijk rekening te houden met de 1,5-meter-regel en de hygiënevoorschriften van het RIVM op te volgen.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

Wil jij of jouw vereniging fietsen in Vlaanderen of Duitsland en wil je precies weten welke regels er in die landen gelden? Kijk dan op de site van de Vlaamse Wielrijdersbond en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen. Maak je plannen voor een weekje fietsen in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje? Check dan vóór vertrek de meest actuele reisinformatie en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor de sport?

Per 28 september geldt een maximale gezelschapsgrootte van 4 personen. Deze groepsgrootte geldt niet tijdens het sporten. Een groep fietsers mag dus bij elkaar komen voor trainingen en wedstrijden. Na afloop geldt de maximale gezelschapsgrootte van 4 personen voor sporters vanaf 18 jaar wel.

Vragen over toertochten

Wanneer kan ik weer een toertocht fietsen?

Sinds 1 juli mogen er weer evenementen georganiseerd worden; ook toertochten. De eerste tochten staan op onze kalender. Kijk op Fietssport.nl/toertochten voor meer informatie. Sta je te popelen om een toertocht te rijden ná 1 juli? Met deze 7 tips sta jij goed voorbereid aan de start.

Ik ben organisator: wanneer kan ik weer een tocht of wedstrijd organiseren?

Sinds 1 juli zijn wedstrijden en evenementen weer toegestaan. Publiek bij toertochten is echter vanaf 29 september verboden. Neem voor de zekerheid contact op met je gemeente. Zij zijn de handhavers en bepalen de regels. Dit kan per gemeente verschillen.

In dit artikel delen we de geldende maatregelen en geven je richtlijnen om je toertocht goed voor bereiden. Daarnaast geven we tips over hoe je drukte zoveel mogelijk spreidt. Heb je vragen over een evenement in coronatijd? Stuur dan een mail naar Michelle Vaessen (mvaessen@ntfu.nl). 

Geldt de maximale samenkomst van personen ook voor toertochten?

Nee. Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na het sporten geldt dit wel. Verlaat de sportaccommodatie na afloop van de clubrit of toertocht daarom zo snel mogelijk. 

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

Er zijn een aantal onderzoeken naar hardlopen/fietsen in coronatijden. Een aantal van deze onderzoeken lopen nog, maar de officiële resultaten zijn nog niet gepubliceerd, het gaat hier om eerste bevindingen. Verschillende experts zijn daarom kritisch op de uitkomsten. NTFU is als wielersportbond niet de instantie om zelf wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM. Zij adviseren 1,5 meter afstand. Iemand die hoest/niest, verspreidt binnen deze straal het grootste volume aan vochtdruppels met het virus.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Wielersporters: info@ntfu.nl
Toertochtorganisatoren: mvaessen@ntfu.nl
Verenigingen: mvandeveen@ntfu.nl
MTB-onderhoudsgroepen: ekuijt@ntfu.nl