15 september 2021

Vragen over fietsen in coronatijd

 

Vragen over fietsen in coronatijd

Deze FAQ wordt doorlopend gewijzigd, de laatste update was op 15 september.

Per 25 september kunnen we verder zonder de verplichte 1,5-meter-maatregel. Ook evenementen mogen weer plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat er een coronatoegangsbewijs verplicht is. Of dit ook voor toertochten geldt, bepaalt de gemeente. Zij beoordelen bij de vergunningsaanvraag of een toertocht een sportacitiviteit is of ook kenmerken van een evenement heeft. Verder waren de meeste regels voor de wielersport al vervallen. We mogen weer fietsen zoals we dat gewend zijn.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik weer in een groep fietsen?

Ja. Sinds 19 mei mag je weer in een groep fietsen. Per 25 september hoef je geen afstand meer te houden. Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan solo óf fiets virtueel op Bkool.

Welke groepsgrootte adviseert de NTFU?

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga zelf na of dit ook kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer, passeer je veel drukke kruispunten, ga je over brede of smalle fietspaden, is het een populaire MTB-route of niet);
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je clubgenoten/vrienden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld).

We zetten de belangrijkste basisafspraken voor het rijden in een groep voor je op een rij:

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik in een groep fiets?

Nee, dat hoeft niet. Sporters onderling hoeven geen afstand tijdens het sporten meer te houden als de sportbeoefening daar om vraagt. Tijdens het fietsen hoef je dus geen 1,5 meter afstand te houden. Je hoeft per 25 september ook niet voor en na het fietsen afstand te houden, tot elkaar en andere weggebruikers. Desondanks is het sociaal om elkaar wat ruimte te gunnen. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Vind je het zelf toch prettiger om tijdens het fietsen afstand te houden? Geef dit dan aan bij de anderen. Fiets bijvoorbeeld in een kleinere groep, zodat het makkelijker is ruimte te houden. 

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Ook al hoef je geen 1,5 meter afstand meer te houden, het mag wel. Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik al gevaccineerd ben?

Nee, per 25 september vervalt de 1,5-meter-maatregel. Natuurlijk mag je nog wel afstand houden, als je dat zelf prettiger vindt.

Hoe houd je als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: fietsen in een groep mag, maar geef elkaar de ruimte, ook al hoef je geen 1,5 meter afstand meer te houden. Denk dus ook als je gaat mountainbiken goed na over je groepsgrootte. Geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Vragen over fietsen en de geldende maatregelen

Geldt het dragen van een mondkapje ook voor buitensportaccommodaties?

Nee, dit geldt alleen in het OV, zoals in de trein, tram, bus en metro, op het vliegveld en in het vliegtuig.

Kan ik binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Je kunt weer met een groep in een binnenruimte sporten. Je kunt dus spinninglessen volgen. Heb je thuis een spinningfiets of een indoor trainer? Dat kan natuurlijk ook. Indoor trainen op een virtueel platform als Bkool of Zwift is een goede manier om toch samen met anderen te fietsen. 

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie met horeca? Dan is het per 25 september mogelijk om toegang tot horeca te krijgen met een corona-toegangsbewijs. Voor de sport zijn er een aantal uitzonderingen hierin. Raadpleeg hiervoor het Sportprotocol van NOC*NSF.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

Ja, dat mag. Check voordat je vertrekt nog wel het meest actuele reisadvies en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Vragen over toertochten

Kan ik weer een toertocht fietsen?

Ja. Per 26 juni is het is weer mogelijk toertochten te rijden. Check Fietssport.nl/toertochten. Houd de kalender goed in de gaten: er komen steeds meer nieuwe tochten bij. Check bovendien deze tips zodat je goed voorbereid aan de start van je tocht staat.

Heb ik een toegangsbewijs nodig als ik een tocht wil rijden?

De gemeente bepaalt of er bij een toertocht een coronatoegangsbewijs verplicht is. De organisatie van de tocht zal je hierover informeren. Een toegangsbewijs is een vaccinatiebewijs, herstelbewijs (vanaf 1 juli) of testbewijs. Meer informatie over het coronatoegangsbewijs voor evenementen vind je op de site van de Rijksoverheid.

Ik ben organisator: kan ik weer een tocht of wedstrijd organiseren?

Ben je toertochtorganisator? Raadpleeg dan altijd eerst je gemeente. De gemeente bepaalt of jouw tocht een sportactiviteit of een evenement is en of je dus het coronatoegangsbewijs moet vragen. Je leest er HIER meer over. Controleer alvast via Mijn tochten of de datum en (concept)route van je tocht nog steeds kloppen. Zo weet je zeker dat je tocht straks niet overlapt met een andere tocht. De kalendercoördinator van de NTFU checkt namelijk alle opgegeven tochten en routes. Blijkt één van jullie routes te overlappen, dan ontvang je een bericht met de vraag om samen met de andere organisator een oplossing te zoeken.

Ik ben organisator: ben ik verplicht om een toegangsbewijs aan mijn deelnemers te vragen?

De gemeente bepaalt of je een coronatoegangsbewijs moet inzetten. Wat er bij komt kijken als je een coronatoegangsbewijs moet vragen, lees je HIER.

Hoe bereid ik me als organisator het beste voor op een veilig en verantwoorde tocht?

Ga als eerste in gesprek met de gemeente. Bereid je goed voor op dit gesprek, door een uitgewerkt plan voor de organisatie van een veilige toertocht te maken. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding. We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je dit het beste aanpakt.

Heb je vragen over een toertocht in coronatijd? Stuur dan een mail naar Caroline Lit (carolinelit@ntfu.nl). 

Vragen over trainingen

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics doorgaan?

Ja, trainingen en clinics kunnen weer hervat worden. Deelnemers hoeven onderling en voor en na de training geen 1,5 meter afstand meer te houden per 25 september.

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen en jongeren samen fietsen/trainen?

Ook jeugd en jongeren mogen weer samen fietsen en trainen. Ook zijn wedstrijden toegestaan. Raadpleeg het sportprotocol voor de details.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

NTFU is als wielersportbond niet de instantie om wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.