5 juni 2021

Vragen over fietsen in coronatijd

 

Vragen over fietsen in coronatijd

Deze FAQ wordt doorlopend gewijzigd, de laatste update was op 5 juni.

Op 5 juni is de derde stap gezet in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de wielersport betekent dit onder andere je weer in een groep mag fietsen. Wel geldt dat je onderweg andere weggebruikers de ruimte geeft. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik weer in een groep fietsen?

Ja. Sinds 19 mei mag je weer in een groep fietsen.

Sinds 5 juni hoef je onderling geen afstand meer te houden, maar wél tot andere weggebruikers. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand. Dat gaat makkelijker als je in een kleine groep fietst. 

Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan solo óf fiets virtueel op Bkool.

Welke groepsgrootte adviseert de NTFU?

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga zelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer, passeer je veel drukke kruispunten, ga je over brede of smalle fietspaden, is het een populaire MTB-route of niet);
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je clubgenoten/vrienden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld).

We zetten de belangrijkste basisafspraken voor het rijden in een groep voor je op een rij:

De regels voor samen buiten sporten zijn versoepeld. Hoe zit dat precies?

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik in een groep fiets?

Nee, dat hoeft niet. Sporters onderling hoeven geen afstand tijdens het sporten meer te houden als de sportbeoefening daar om vraagt. Tijdens het fietsen hoef je dus geen 1,5 meter afstand te houden. Je moet wel tot andere weggebruikers afstand houden, bijvoorbeeld als je inhaalt of passeert. Vind je het zelf toch prettiger om tijdens het fietsen afstand te houden? Geef dit dan aan bij de anderen. Fiets bijvoorbeeld in een kleinere groep, zodat het makkelijker is ruimte te houden. 

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik al gevaccineerd ben?

Ja. Er gelden nog geen uitzonderingen op de maatregelen voor mensen die al een vaccinatie hebben gehad. Ook al ben je gevaccineerd, je kunt het coronavirus nog wel overdragen op anderen.

Hoe houd je als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: fietsen in een groep mag, maar respecteer de 1,5 meter afstand tot anderen. Denk dus ook als je gaat mountainbiken goed na over je groepsgrootte. Geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Mag mijn vereniging clubritten organiseren?

Verenigingen kunnen weer clubritten organiseren. Doe dat bij voorkeur in vaste groepen en denk goed na wat een verantwoorde groepsgrootte is zodat je de 1,5 meter afstand tot anderen goed kunt bewaren. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand. Neem bijvoorbeeld de volgende factoren overweging:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Vragen over fietsen en de geldende maatregelen

Geldt het dragen van een mondkapje ook voor buitensportaccommodaties?

Nee, dit geldt alleen in publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.

Kan ik nog binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Sinds 5 juni kun je weer met een groep in een binnenruimte sporten. Spinninglessen kunnen dus weer hervat worden. Heb je thuis een spinningfiets of een indoor trainer? Dat kan natuurlijk wel. Indoor trainen op een virtueel platform als Bkool of Zwift is een goede manier om toch samen met anderen te fietsen. Doe bijvoorbeeld mee met onze Fietssport League op Bkool.

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF. Hierin vind je onder andere bepalingen over de 1,5 meter afstand voor, tijdens en na het sporten.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie? Dan mogen sinds 5 juni de sportkantine, kleedkamers en douches weer open.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

De Rijksoverheid raadt aan alleen naar landen met een groen of geel reisadvies te reizen. Check voordat je vertrekt daarom het meest actuele reisadvies en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Vragen over toertochten

Wanneer kan ik weer een toertocht fietsen?

Houd de toertochtenkalender op Fietssport.nl in de gaten. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten weer georganiseerd worden. Dat is het resultaat van de gezamenlijke lobby die de NTFU voerde met andere buitensportbonden. Als een toertochtorganisator toestemming van de gemeente(n) heeft, verschijnt de toertocht (terug) op de kalender.

Ik ben organisator: wanneer kan ik weer een tocht of wedstrijd organiseren?

Het is sinds 19 mei weer toegestaan een tocht te organiseren, mits je toestemming van de gemeente(n) hebt. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, mits de tocht niet de vorm van een evenement heeft.

Ben je toertochtorganisator? Lees HIER over de veilige herstart van toertochten. Controleer alvast via Mijn tochten of de datum en (concept)route van je tocht nog steeds kloppen. Zo weet je zeker dat je tocht straks niet overlapt met een andere tocht. De kalendercoördinator van de NTFU checkt namelijk alle opgegeven tochten en routes. Blijkt één van jullie routes te overlappen, dan ontvang je een bericht met de vraag om samen met de andere organisator een oplossing te zoeken.

Hoe bereid ik me als organisator het beste voor op een veilig en verantwoorde tocht?

Ga als eerste in gesprek met de gemeente. Bereid je goed voor op dit gesprek, door een uitgewerkt plan voor de organisatie van een veilige toertocht te maken. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding. In het plan geef je aan waarom je tocht géén evenement is en op welke wijze je maatregelen neemt zodat je tocht aan de voorwaarden, protocollen, et cetera voldoet.

Gebruik voor je plan:

In dit artikel lees je hoe een toertocht kunt organiseren in tijden van corona. Ook zetten we 6 tips voor je op een rij, hoe je rekening houdt met de 1,5 meter afstand en de drukte kunt spreiden. Raadpleeg het document NTFU Reglement toertochten bij: een praktische gids voor een coronabestendige tocht. Heb je vragen over een toertocht in coronatijd? Stuur dan een mail naar Caroline Lit (carolinelit@ntfu.nl). 

Vragen over trainingen

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics dan nog wel doorgaan?

Sinds 19 mei kunnen trainingen weer doorgaan.

Sinds 5 juni hoeven deelnemers onderling en de instructeur geen afstand van elkaar te houden. 

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen en jongeren nog samen fietsen/trainen?

De jeugd tot en met 26 jaar in teamverband sporten, zonder dat ze 1,5 meter afstand in acht hoeven te nemen. Sinds 5 juni mag jeugd tot en met 17 jaar óók wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere verenigingen rijden. Er mag echter géén publiek aanwezig zijn. Let op: kinderen vanaf 13 jaar mogen ná het het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 4 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

Er zijn een aantal onderzoeken naar hardlopen/fietsen in coronatijden. Een aantal van deze onderzoeken lopen nog, maar de officiële resultaten zijn nog niet gepubliceerd, het gaat hier om eerste bevindingen. Verschillende experts zijn daarom kritisch op de uitkomsten. NTFU is als wielersportbond niet de instantie om zelf wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM. Zij adviseren 1,5 meter afstand. Iemand die hoest/niest, verspreidt binnen deze straal het grootste volume aan vochtdruppels met het virus.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.