25 februari 2022

Vragen over fietsen in coronatijd

 

Vragen over fietsen in coronatijd

Deze FAQ wordt doorlopend gewijzigd, de laatste update was op 25 februari.

Vragen over samen fietsen

Met hoeveel personen mag ik samen fietsen?

Er mag weer in groepsverband gesport worden. Denk echter voor vertrek wel goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen.

Als richtlijn adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga echter voor jezelf na of dit ook kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik samen fiets?

Nee. Anderhalve meter afstand houden is per 25 februari niet meer verplicht. Tijdens het fietsen hoef je dus onderling geen afstand te houden. Als iemand het toch wenselijk vindt, maak hier dan goede afspraken met elkaar over. 

Vragen over fietsen en de geldende maatregelen

Mogen alle sportlocaties open?

Alle sportlocaties zowel binnen als buiten mogen open. Er geldt geen restrictie meer voor de openingstijden: ook ná 17.00 uur mag er dus gesport worden.

Is een coronatoegangsbewijs nog nodig op een buitensportlocatie?

Nee. Per 25 februari vervalt het coronatoegangsbewijs.

Geldt het dragen van een mondmasker nog voor buitensportlocaties?

Nee. Per 25 februari vervalt het advies om een mondmasker te dragen. Alleen in en om het openbaar vervoer, op de stations, de luchthavens en in het vliegtuig is een mondmasker nog verplicht. Vind je het zelf prettiger om toch een mondmasker te dragen, bijvoorbeeld omdat je een kwetsbare gezondheid hebt of omdat het erg druk is, dan mag dat natuurlijk.

Kan ik binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Ja, je kunt binnen trainen: binnensportlocaties mogen open. Per 25 februari is het niet meer nodig om je coronatoegangsbewijs te laten zien bij binnensport, ook het advies voor het dragen van een mondmasker vervalt. 

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

Per 25 februari zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven. Bekijk daarom de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie met horeca? Dan mag deze open volgens de reguliere openingstijden. Het coronatoegangsbewijs en het mondmasker zijn niet meer verplicht. Raadpleeg voor de volledigheid het Sportprotocol van NOC*NSF.

Kunnen bijeenkomsten zoals een algemene ledenvergadering (ALV) weer plaatsvinden?

Nu horeca, hotels en andere locaties weer hun deuren mogen open volgens reguliere openingstijden, is het weer mogelijk om de ALV in een horecagelegenheid of in de sportkantine te houden. Vergaderingen (ALV, bestuur en commissie) kunnen daarnaast natuurlijk ook nog steeds online plaatsvinden.

Lees ook: 6x tips voor het organiseren van een digitale ALV

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

Ja, dat mag. Check voordat je vertrekt nog wel het meest actuele reisadvies en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Vragen over het coronatoegangsbewijs

Wanneer is een coronatoegangsbewijs nodig?

Per 25 februari vervalt het coronatoegangsbewijs. Alleen voor evenementen binnen met meer dan 500 bezoekers geldt dat iedereen van 13 jaar en ouder een negatieve coronatest moeten overhandigen.

Vragen over toertochten

Ik ben organisator: kan ik een tocht of wedstrijd organiseren?

Toertochten kunnen plaatsvinden. Raadpleeg daarvoor altijd eerst de gemeente(n): zij bepalen of je tocht - al dan niet met een evementenkarakter - kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden. 

Hoe bereid ik me als organisator het beste voor op een veilig en verantwoorde tocht?

Als je plannen hebt om een tocht te organiseren, ga als eerste in gesprek met de gemeente. Bereid je goed voor op dit gesprek, door een uitgewerkt plan voor de organisatie van een veilige toertocht te maken. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding.

Heb je vragen over een toertocht? Stuur dan een mail naar Caroline Lit (carolinelit@ntfu.nl). 

Vragen over trainingen

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics weer doorgaan?

Trainingen mogen plaatsvinden, ook op sportlocaties binnen en buiten. 

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen en jongeren samen fietsen/trainen?

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen in groepsverband fietsen. Raadpleeg het sportprotocol voor de details.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

NTFU is als wielersportbond niet de instantie om wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.