30 maart 2020

LRTV Swift na 100 jaar nog steeds succesvol

 

LRTV Swift na 100 jaar nog steeds succesvol

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift vierde in 2019 haar 100-jarig jubileum en is nog steeds volop in ontwikkeling. Het succes is onder andere te danken aan het brede aanbod activiteiten en de binding met leden die op hun beurt een steentje bijdragen.

Van Start2Bike-cursus tot projecten in het maatschappelijk belang: bij LRTV Swift vind je het allemaal. “Het is de bedoeling dat we alle mensen wat kunnen aanbieden”, stelt Frans van Rijn, voorzitter van LRTV Swift. “Zowel de beginnende als ervaren fietser kan bij ons terecht met een racefiets, mountainbike of elektrische fiets. Daarnaast hebben we aandacht voor jeugdgroepen en mensen met een beperking en zijn we ambassadeur van het project fietsmaatjes.”

Consistentie belangrijke factor

Naast variatie in het trainingsaanbod, is consistentie een belangrijke factor. “Als je zegt dat er op een bepaald moment gefietst wordt, moet je zorgen dat leden daarop kunnen rekenen”, stelt Frans. “Dat doen wij bijvoorbeeld door voorrijders in te zetten die altijd aanwezig zijn – weer of geen weer.”

Input van leden

In de loop der jaren is het activiteitenaanbod van LRTV Swift fors uitgebreid. “Soms verzinnen wij als bestuur nieuwe ideeën, maar meestal zijn het de leden zelf die met een idee komen”, laat Frans weten. “Dan geven wij hen alle vrijheid om dat idee vorm te geven.”

Door leden verantwoordelijkheid te geven en activiteiten te laten verzorgen, ontstaat er binding met de vereniging

Deze manier van werken bespaart het bestuur van LRTV Swift een hoop werk en zorgt ervoor dat ideeën ook daadwerkelijk van de grond komen. “Voorheen bleven zulke ideeën bij het bestuur liggen. Nu vragen we leden om andere enthousiastelingen te zoeken om het idee uit te voeren, dat werkt. Door leden verantwoordelijkheid te geven en activiteiten te laten verzorgen, ontstaat er vanzelf binding met de vereniging.”

Vele handen maken licht werk

Die binding is belangrijk voor LRTV Swift, want het organiseren van alle activiteiten is niet mogelijk zonder de inzet van vrijwilligers. “Wat goed werkt, is het opsplitsen van taken. Leden hoeven niet actief te zijn in een commissie, maar krijgen een specifieke activiteit toebedeeld, zoals bijvoorbeeld het schoonhouden rond het clubgebouw”, legt Frans uit. “Vele handen maken licht werk is ons credo.”

Continu in ontwikkeling

LRTV Swift telt ruim 600 leden en dat aantal blijft groeien. Verreweg de meeste mensen komen via-via bij de vereniging terecht. “Van maart tot en met oktober organiseren we meerdere keren per week open tochten, waarbij ook mensen van buiten de vereniging kunnen aansluiten. Dat zijn mensen die graag fietsen en het blijkbaar leuk vinden om dat in een groep te doen, dus het linkje naar de vereniging is dan snel gemaakt.”

Extra inkomsten dankzij toertocht

Ook financieel gezien gaat het LRTV Swift voor de wind. Dat heeft de vereniging mede te danken aan het succes van de Joop Zoetemelk Classic, vernoemd naar voormalig profrenner en LRTV Swift-erelid Joop Zoetemelk. “Dit evenement levert aardig wat geld op, waar we de rest van het jaar de vruchten van kunnen plukken”, geeft Frans toe. “We kunnen de vereniging hierdoor blijven ontwikkelen.”