23 februari 2020

Losserse Wielervereniging motiveert leden om trainersopleiding te volgen

Losserse Wielervereniging motiveert leden om trainersopleiding te volgen

Aan gekwalificeerde trainers geen gebrek bij de Losserse Wielervereniging. Niet meer althans, want het actief aansporen van leden om de opleiding assistent-trainer MTB te volgen, heeft zijn vruchten afgeworpen.

De Losserse Wielervereniging liep tegen het probleem aan dat zij geen nieuwe leden aan kon nemen, vanwege een gebrek aan gekwalificeerde trainers. Zodoende besloot het bestuur een aantal leden actief te benaderen om bij de NTFU de opleiding assistent-trainer MTB (niveau 2) te volgen. “Wij vinden het belangrijk om trainers op een professionele manier op te leiden en in te zetten”, vertelt Kenneth Melis, wielertrainer MTB (niveau 3) bij de Losserse Wielervereniging. “De leden die de opleiding tot assistent-trainer volgen, begeleiden straks de groepen op een goede en veilige manier.”

Geschikte kandidaten

In totaal werden vijf leden van de Losserse Wielervereniging benaderd met de vraag of zij de assistent-trainersopleiding wilden volgen. “We selecteerden leden waar wij op kunnen rekenen”, stelt Kenneth. “De vereniging betaalt de kosten van de opleiding, dus het is voor ons belangrijk dat de leden zich ook na het behalen van het papiertje zullen inzetten voor de vereniging.”
Onder de nieuwe lichting trainers bevinden zich ook drie jeugdleden. “Deze jongens volgden vorig jaar de jeugdbegeleiderscursus en vonden dat zo leuk, dat we ze nu gevraagd hebben om assistent-trainer te worden. Ze reageerden allemaal enthousiast.”

De nieuwe lichting assistent-trainers zorgt ervoor dat de wielervereniging meer én grotere groepen aankan

Groter draagvlak

De opleiding assistent-trainer MTB bestaat uit vier cursusdagen en daarnaast een aantal praktische opdrachten. De locatie van de opleiding wordt bepaald op basis van de vraag. “Wij hadden het geluk dat er vanuit Oldenzaal en Losser veel animo was voor de opleiding, waardoor deze in overleg met de NTFU in de buurt gegeven kon worden.”

Het opleidingstraject eindigt met drie proeven van bekwaamheid. “De leden die deze cursus hebben gevolgd, kunnen nu tochten begeleiden, activiteiten organiseren en assisteren bij trainingen. Wel ligt de eindverantwoordelijkheid nog steeds bij de trainers”, vertelt Kenneth.
Dat de Losserse Wielervereniging er nu een aantal assistent-trainers bij heeft, zorgt ervoor dat zij meer én grotere groepen aankunnen. “Ook is het fijn voor de diversiteit dat we nu meer jeugdtrainers hebben. Net zoals meiden het waarderen wanneer er vrouwelijke trainers zijn, is het voor de jeugd leuk om van een jong iemand training te krijgen”, besluit Kenneth. Met een totaal van twee zelfstandige trainers, acht assistent-trainers en zes jeugdbegeleiders kan de Losserse Wielervereniging weer even vooruit. 

Ook de opleiding assistent-trainer volgen?

Zijn er binnen jouw club ook een aantal leden die hun enthousiasme voor de wielersport willen overdragen aan andere leden? Meld je dan aan voor de opleiding assistent-trainer MTB of Race. Heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact op met Geert Lantink of bel 0318-581300.