11 december 2019

NTFU ondersteunt onderhoudsgroepen

NTFU ondersteunt onderhoudsgroepen

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, bijna 200 officiële MTB-routes en ongeveer 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Voor het aanleggen en onderhouden van deze singletracks is de betrokkenheid van clubs en onderhoudsgroepen, in de vorm van vrijwilligerswerk, enorm belangrijk. 

Ondersteuning voor onderhoudsgroepen

Onderhoudsgroepen zijn onmisbaar om kwalitatief goede, uitdagende en duurzame routes te garanderen. Daarom ondersteunt de NTFU onderhoudsgroepen met o.a. een modelcontract, een goede aansprakelijkheidsverzekering, juridische checks, onderhoudsrichtlijnen, inspectieformulier én online logboek. 

Meer informatie over het lidmaatschap en de voordelen lees je hier.

Modelcontract

De NTFU werkt aan een modelcontract voor onderhoud van vaste MTB-routes. Dit contract regelt de aansprakelijkheid op routes en dient als basis voor afspraken met terrein beherende organisaties. Dit contract is in januari 2020 beschikbaar. 

Het modelcontract geldt echter niet voor terreinen van Staatsbosbeheer. Na lang en intensief overleg besloot Staatsbosbeheer om zelf vrijwilligersovereenkomsten met onderhoudsgroepen aan te gaan. Details van deze overeenkomst zijn nog niet bekend.

Aan de slag

Wachten op het modelcontract of de vrijwilligersovereenkomst is niet nodig. NTFU-organisaties kunnen namelijk nu al gebruikmaken van de aansprakelijkheidsverzekering en een huidig contract laten scannen door een jurist. Die bekijkt of het contract aansluit op de aansprakelijkheidsverzekering en doet aanbevelingen.

Op deze manier kunnen onderhoudsgroepen doorgaan met de aanleg en het onderhoud van mooie routes.

We helpen je graag

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met op met Eric Kuijt via 0318-581300 of ekuijt@ntfu.nl.