28 februari 2020

NTFU ondersteunt onderhoudsgroepen

 

NTFU ondersteunt onderhoudsgroepen

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, 200 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport: dankzij deze onderhoudsgroepen kunnen mountainbikers over bestaande en nieuwe routes fietsen. NTFU ondersteunt de onderhoudsgroepen daarom graag met o.a. een modelcontract, verzekeringen en onderhoudsrichtlijn.

Om ervoor te zorgen dat mountainbikers kunnen blijven genieten van veilige en uitdagende routes, hebben de paden regelmatig onderhoud nodig. Dat onderhoud wordt steeds vaker door vrijwilligers van mountainbikeclubs en -stichtingen gedaan. "Het is mooi om te zien dat steeds meer mountainbikers de handen uit de mouwen willen steken. Maar, zij krijgen ook steeds vaker te maken met zaken als contracten en aansprakelijkheid", vertelt Eric Kuijt, belangenbehartiger MTB bij de NTFU. 

Goede afspraken over aansprakelijkheid

Om de vrijwilligers hierbij te helpen, stelt de NTFU een modelcontract beschikbaar. Hiermee kunnen onderhoudsgroepen goede afspraken met de terreineigenaar maken over wie verantwoordelijk is voor welk type onderhoud. Daarnaast kunnen onderhoudsgroepen gebruikmaken van de onderhoudsrichtlijn. Die schrijft voor hoe inspecties en onderhoud gedaan moeten worden. NTFU ontwikkelde deze onderhoudsrichtlijn in samenwerking met IMBA, de Europese MTB-organisatie.

Ondersteuning voor onderhoudsgroepen

MTB-onderhoudsgroepen die zijn aangesloten bij de NTFU, zijn bovendien verzekerd tegen aansprakelijkheid en de vrijwilligers zijn verzekerd tegen ongevallen tijdens bouw en onderhoud. Aangesloten groepen die een onderhoudscontract opgesteld hebben met de terreinbeheerder en er zeker van willen zijn dat juridisch alles klopt, kunnen via de NTFU hun contract laten checken. Een externe jurist controleert of alles klopt en geeft tips en feedback.

Meer informatie over de voordelen van een NTFU-lidmaatschap lees je hier.

Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over de diensten speciaal voor MTB-onderhoudsgroepen? Of heb je vragen over de aanleg en het onderhoud van MTB-routes? Neem contact met het Team Belangenbehartiging, via belangenbehartiging@ntfu.nl of 0318-581300.