29 november 2019

Verklaring Omtrent Gedrag voor jeugdtrainers

Verklaring Omtrent Gedrag voor jeugdtrainers

Steeds meer NTFU-verenigingen hebben jeugdleden en een aparte jeugdafdeling. Heeft jouw vereniging dit ook? Dan is het goed om na te denken of jij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van jouw jeugdtrainers vraagt.

Waarom een VOG?

Met een VOG ga je na of iemands gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het opleiden van minderjarige wielrenners of mountainbikers. Ook is het een prettig signaal richting de ouders van jeugdleden. Je geeft aan dat jouw vereniging serieus bezig is met de sfeer en veiligheid binnen je club. De NTFU stelt het aanvragen van een VOG niet verplicht, als vereniging bepaal je dit zelf. Sportclubs vragen VOG’s gratis en digitaal aan.

Maak goede afspraken

Realiseer je dat een VOG een ‘papieren maatregel’ is die geen garanties geeft. Het is belangrijk (ook) zelf afspraken te maken over de begeleiding van (jeugd)leden en dat je deze afspraken deelt met je trainers en de ouders. Dan weet iedereen binnen jouw vereniging waar hij aan toe is.

Vragen? We helpen graag

Denk jij er over na om een VOG aan te vragen voor je trainers? Je vindt hier meer informatie. Heb je vragen over de sociale veiligheid op jouw club, over het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon op je vereniging of over het aanvragen van VOG’s? Neem dan contact op met Martine van de Veen, via mvandeveen@ntfu.nl of 0318 – 58 13 08.