19 september 2019

Plezier staat centraal bij jeugdafdeling Team Rolfes

 

Plezier staat centraal bij jeugdafdeling Team Rolfes

Bij Team Rolfes bestaat bijna de helft van het aantal leden uit jeugd. Het trainingsprogramma barst van activiteiten die zich richten op de jongere fietser.

Trainen op eigen parcours én verder

De jeugdleden van Team Rolfes trainen elke dinsdagavond op een uniek mountainbikeparcours met heuvels, hindernissen en singletracks. “Dit parcours is speciaal ontwikkeld voor onze eigen MTB-club en wordt hoofdzakelijk gebruikt door de jeugd. Het is een makkelijke en leuke manier om jeugdleden de techniek bij te brengen”, vertelt Dick Voorintholt, voorzitter bij Team Rolfes. De zaterdag staat in het teken van een gezamenlijke rit in de omgeving Musselkanaal. “We hebben dankzij onze sponsor een aanhanger kunnen aanschaffen, waardoor we de jeugdleden ook naar andere gebieden mee kunnen nemen om te fietsen.”

Spooktocht op de fiets

Naast de wekelijkste trainingen organiseert Team Rolfes activiteiten waarmee zij haar jeugdleden bij de vereniging weet te betrekken. “Ieder jaar organiseren we onder andere een kampweekend en een spooktocht op de fiets. Dan zetten we een griezelige tocht uit in het bos, daar kunnen de kinderen altijd hard om lachen. We merken dat de kinderen die ongedwongen sfeer leuk vinden”, vertelt Dick. “Hoewel gezelligheid het uitgangspunt is, zien we dat er ook vooruitgang wordt geboekt. Voor de kinderen is het natuurlijk leuk als zij zichzelf verbeteren.”

Hoewel gezelligheid het uitgangspunt is, zien we dat de kinderen zichzelf ook verbeteren

Klasbord

Ook wat betreft de communicatie weet Team Rolfes slim op haar jeugdige leden in te spelen. Mededelingen worden gedaan via de applicatie Klasbord, die leden op hun telefoon kunnen installeren. “Via Klasbord brengen we bijvoorbeeld leden op de hoogte van trainingen die worden afgelast en communiceren we hoe laat we vanaf welk punt vertrekken. Als we met auto’s en aanhanger naar een ander gebied gaan, laten we de ouders via Klasbord weten zodra we uitgefietst zijn en terugkeren naar het verzamelpunt.”

Goede sfeer

Mond-tot-mondreclame is volgens Dick de voornaamste manier waarop Team Rolfes aan nieuwe leden komt. “Zodra een nieuw lid zich aanmeldt, zorgen wij ervoor dat diegene betrokken wordt in de groep. Van ouders krijg ik vaak te horen dat hun kind direct wordt opgenomen in de groep. Dat is iets wat wij belangrijk vinden, dat de sfeer goed is.”

Gratis meefietsen

Om de drempel voor nieuwe leden zo laag mogelijk te maken, geeft Team Rolfes kinderen de mogelijkheid om drie á vier keer mee te fietsen voordat zij besluiten lid te worden. “Mede dankzij onze sponsor Rolfes Sport en het NTFU Jeugdfonds hebben wij drie leenfietsen aan kunnen schaffen waar kinderen gebruik van kunnen maken om te kijken of zij zich bij de vereniging willen aansluiten. Dat heeft effect, want die worden volop benut.”