7 september 2019

MLDS en NTFU strijden samen tegen spijsverteringsziekten

MLDS en NTFU strijden samen tegen spijsverteringsziekten

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de NTFU zetten zich samen in voor mensen met een spijsverteringsziekte. De NTFU deelt met de MLDS haar kennis over en ervaring met de organisatie van wielertochten. Enerzijds om de Zuiderzee Klassieker naar een hoger niveau te tillen, anderzijds om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar spijsverteringsziekten.

Op tijd eten en drinken

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zet zich in voor mensen met een spijsverteringsziekte. De stichting doet dat o.a. door voorlichting te geven. “Regelmatig bewegen, voldoende drinken en gezond eten zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering”, zegt Bernique Tool, directeur MLDS. Maar, ook als je heel gezond leeft, kun je toch spijsverteringsklachten krijgen of zelfs ernstig ziek worden. Bernique: “Onderzoek is daarom ontzettend belangrijk, zodat mensen met een spijsverteringsziekte geholpen kunnen worden. Met de Zuiderzee Klassieker hopen we dan ook zoveel mogelijk geld op te halen. Omdat wij begrijpen dat je spijsvertering je grootste vijand kan worden, terwijl het je beste vriend zou moeten zijn. Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom.”

Naar een hoger niveau

Iedere tocht, ook de Zuiderzee Klassieker, die onder de vlag van de NTFU georganiseerd wordt, is NTFU Erkend. De tocht voldoet daarmee aan de basiseisen voor een goed georganiseerde tocht. Maar, het kan altijd beter. “Kwaliteitsadviseurs van de NTFU denken daarom met de organisatie van de Zuiderzee Klassieker mee, bijvoorbeeld over veiligheidsaspecten zoals bewegwijzering, vergunningen en verzekeringen”, zegt NTFU-directeur Arjan de Vries. De kwaliteitsadviseurs helpen ook bij extra faciliteiten zoals voldoende toiletten, gratis eten en drinken en een bewaakte fietsenstalling. “Als organisatie maak je aan deelnemers duidelijk wat zij van je tocht mogen verwachten”, aldus Arjan. Ook zorgt de NTFU ervoor dat er op elke pauzeplaats een pomp- en reparatiestation staat, zodat deelnemers ter plaatse kleine reparaties kunnen uitvoeren.

Je spijsvertering werkt elke dag keihard, een bijzondere prestatie. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je iets voor doen

Samen (st)rijden tegen spijsverteringsziekten

Aan de Zuiderzee Klassieker doen jaarlijks meer dan duizend fietsers mee, die samen ruim 200.000 euro binnenfietsen voor onderzoek naar spijsverteringsziekten. Dit jaar start de negende editie op zaterdag 28 september. Start- en eindpunt is Amersfoort. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: 50, 80, 120 of 180 km rondom de voormalige Zuiderzee. “Flink wat kilometers over wegen waar de elementen je een zetje in de rug geven of de uitdaging nog wat groter maken”, zegt Arjan tot slot. Bernique besluit: “Je spijsvertering werkt keihard. Dag in, dag uit: een bijzondere prestatie! Dat gaat niet vanzelf, daar moet je iets voor doen. De Zuiderzee Klassieker is een mooie, sportieve prestatie die daarbij aansluit. Mensen met een spijsverteringsziekte hebben veel support nodig. We zijn dan ook heel blij dat de NTFU ook tot deze supporters behoort en met ons samenwerkt.”