3 september 2019

Een goed gesprek in het pop-up fietscafé

 

Een goed gesprek in het pop-up fietscafé

Aardig zijn in het verkeer doe je niet alleen voor jezelf en je clubmaten, maar ook voor een ander. Daarom helpt NTFU verenigingen om zelf, heel makkelijk, een bijdrage te leveren om het fietspad socialer en veiliger met elkaar te delen.

De e-biker die zijn hoofd omdraait zodra je belt en naar het midden van het fietspad zwenkt of zelfs afstapt. Fietsers die schrikken als je 'voor' roept naar je clubmaten als je wilt inhalen. Herkenbaar? Vaak gaat het goed, maar soms - hoe goed we ons best ook doen - is het voor andere fietsers niet duidelijk wat we precies bedoelen. Maar waarom gefrustreerd thuiskomen, terwijl het ook anders kan? Bijvoorbeeld met een kop koffie en een goed gesprek. De ervaring leert dat als we met elkaar over ons fietsgedrag praten, het wederzijds respect groeit. En wat is een betere plek om een praatje te maken dan het café? Daarom ontwikkelde de NTFU het pop-up fietscafé.

Zo werkt het pop-up fietscafé

Het pop-up fietscafé stond dit voorjaar al op een aantal plekken in het land. En wat bleek? Wielrenners, e-bikers, mountainbikers én stadsfietsers stapten met nieuwe inzichten terug op de fiets. Nieuwsgierig? Tijdens Erbens Vechtdaltoer maakten we een korte impressie van het pop-up fietscafé.

Meedoen is makkelijk

Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen – of je nu wielrenner of e-biker bent – veilig én sociaal het fietspad kan gebruiken. Hoe? De NTFU heeft hiervoor alles in huis. Met ons pop-up fietscafé kom je, zonder veel voorbereiding, in gesprek met andere fietsers. Handig, want zo kun je leren van elkaar. Bijvoorbeeld waarom je zo hard belt en roept. En, waarom e-bikers afstappen als je langs ze raast. Met verschillende spelvormen, die uitgebreid beschreven staan, kun je als vereniging concreet aan de slag. Bovendien werk je met je vereniging aan een positief imago van wielrenners en mountainbikers.

Ja, wij doen mee!

Wil jouw vereniging zich inzetten voor veilig en sociaal fietsen, voor jezelf en voor anderen? Echt in gesprek gaan met andere fietsers, om van elkaar te leren? Zet het pop-up fietscafé dan bijvoorbeeld op tijdens jullie toertocht of aan de start van het wegseizoen. Je kunt het materiaal voor het pop-up fietscafé via de NTFU aanvragen. Meld je aan bij Erik Tolboom.

Vragen? Neem gerust contact op

Wil je met dit thema aan de slag, maar weet je (nog) niet hoe? Neem dan contact op met Erik Tolboom. We denken graag met je mee.