22 augustus 2019

Toerclub Pijnacker blaast jeugdafdeling nieuw leven in

 

Toerclub Pijnacker blaast jeugdafdeling nieuw leven in

Het had niet veel gescheeld of Toerclub Pijnacker had geen jeugdafdeling meer gehad. Met een ultieme laatste poging de jeugdafdeling nieuw leven in te blazen, wist de fietsvereniging het tij te keren.

Een teruglopend aantal jeugdleden deed Toerclub Pijnacker er vier jaar geleden bijna toe besluiten te de jeugdafdeling op te heffen. “We stonden op het punt er een eind te maken. We hadden nauwelijks jeugd meer en qua begeleiding wisten we ook niet hoe we het rond moesten breien”, blikt Marloes Gravesteijn terug, die samen met Lia Gravesteijn de jeugdafdeling bij Toerclub Pijnacker coördineert. “Met het bestuur besloten we om het nog één kans te geven en er met z’n allen de schouders onder te zetten.”

Bekendheid creëren

Om meer bekendheid te creëren onder de jeugd, meldde Toerclub Pijnacker zich aan voor Jeugdland, een vakantieweek waar sport- en spelactiviteiten georganiseerd worden voor kinderen. “Hier konden we Toerclub Pijnacker promoten en kinderen laten ervaren hoe het is om op een racefiets te zitten”, vertelt Marloes. “We boden kinderen de mogelijkheid een ronde van 10 kilometer te fietsen op een door ons beschikbaar gestelde huurfietsen.”

Laagdrempelig kennismaken

Na de eerste keer Jeugdland, kon Toerclub Pijnacker direct op een hoop aanmeldingen rekenen. Maar, daar is het niet bij gebleven. De club laat nog steeds kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met het fietsen. “Wij bieden kinderen altijd de mogelijkheid vier keer gratis mee te fietsen voordat zij zich aansluiten bij de vereniging”, laat Marloes weten

Huurfietsen dankzij Jeugdfonds

Daarnaast neemt het beschikbaar stellen van 30 huurfietsen voor kinderen die geen eigen fiets hebben, een belangrijke drempel weg. “Kinderen groeien zo vreselijk hard dat we ons voor kunnen stellen dat ouders niet elk jaar een nieuwe fiets kopen. De huurfietsen – die we dankzij lokale sponsors en het Jeugdfonds van de NTFU konden aanschaffen – maken het een stuk makkelijker voor kinderen om zich bij de vereniging aan te sluiten”, legt Marloes uit. “Ook fietskleding bieden we aan in bruikleen. Zijn de kinderen eruit gegroeid, dan kunnen ze het setje inleveren en omruilen.”

De huurfietsen – dankzij sponsors en het NTFU Jeugdfonds – maken het een stuk makkelijker voor kinderen om zich bij de vereniging aan te sluiten

Ouders begeleiden

Met het aantrekken van nieuwe jeugdleden, melden zich als vanzelf ook ouders om de kinderen op de fiets te begeleiden. “Veel ouders vinden het onwijs leuk om met de jeugd te fietsen op zondagochtend. Aangezien zij vaak geen ervaring hebben met het begeleiden van jeugd, organiseren we aan het begin van het seizoen een workshop, zodat ouders weten waar ze rekening mee moeten houden.”

Inzetten op seizoensport

Wanneer het seizoen in september afloopt, wisselen veel jeugdleden van Toerclub Pijnacker hun fiets in voor een paar schaatsen. “Schaatsen en fietsen is een mooie combinatie vanwege de seizoensgebondenheid”, tipt Marloes. “Elk jaar delen we aan het eind van het seizoen flyers uit op de ijsbaan en dat zorgt voor een hoop nieuwe aanwas van leden.”

Blije koppies op de fiets

Inmiddels telt Toerclub Pijnacker alweer zo’n veertig jeugdleden. “Dat dit zo uitpakt, geeft ons energie om ermee door te gaan”, besluit Marloes. “Het is geweldig om al die blije koppies op de fiets te zien. Daar doe je het uiteindelijk voor.”