15 augustus 2019

TC de Pedaleurs organiseert tijdrit voor alle niveaus

TC de Pedaleurs organiseert tijdrit voor alle niveaus

Toerclub de Pedaleurs uit Malden organiseerde dit jaar voor de tweede keer een ploegentijdrit. Eén voor alle niveaus: van toerders, vriendenclubjes tot aan bedrijventeams en wielerverenigingen. Daarmee bereikt de Pedaleurs fietsers die ook wel eens wat anders willen rijden, naast de gebruikelijke toertocht. 

“We zien steeds meer vriendenclubjes die buiten de vereniging met elkaar fietsen”, stelt Herman Wegerif, medeorganisator van de ploegentijdrit. “Voor de talloze toertochten die worden georganiseerd, kunnen ze zich probleemloos inschrijven, maar voor een tijdrit hebben ze vaak een wedstrijdlicentie nodig.”

Daarop besloot TC de Pedaleurs een ploegentijdrit te organiseren in Gennep, voor fietsers van elk niveau. Bij de eerste editie in 2018 gingen 26 ploegen van start, dit jaar waren dat er 24. “Het verbaasde ons dat er zelfs ploegen uit Amsterdam, Zundert en Tilburg deelnamen. Een ploegentijdrit slaat blijkbaar aan, ook bij de toerfietser”, concludeert Wegerif.

Wedstrijdbeleving

De beleving staat voor TC de Pedaleurs op één en een professionele uitstraling van de ploegentijdrit is daarom een speerpunt. “De deelnemers krijgen een stuurbordje met chip voor de tijdwaarneming en worden vanuit de startzone weggeschoten door de wethouder. De winnaars worden gehuldigd tijdens een prijsuitreiking”, vertelt Wegerif.

Onder de aandacht brengen

Om het evenement bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen, deelt TC de Pedaleurs flyers uit bij toertochten en promoten ze het evenement online. “In het begin liepen de inschrijvingen wat stroef, maar hoe dichter het evenement naderde, hoe meer teams zich aanmeldden – van fietsvrienden en toerclubjes tot serieuze atleten met tijdritfietsen.”

Tips om een tijdrit te organiseren

“Wat wij belangrijk vinden bij het organiseren van de ploegentijdrit is dat we de deelnemers een verkeersvrij parcours kunnen bieden, dat we medewerking hebben van de gemeente en dat de drempel om deel te nemen zo laag mogelijk is”, geeft Wegerif als advies. In Gennep heeft de organisatie een ronde van 9 kilometer, die tijdens de tijdrit drie keer wordt afgelegd. “Het is een snel en vlak parcours met weinig bochten waar deelnemers diep kunnen gaan, precies wat wij zoeken.”

De tijdrit voor toerfietsers blijkt een succes: ploegen uit o.a. Amsterdam, Zundert en Tilburg meldden zich in Malden

Draagvlak binnen én buiten de vereniging is volgens Wegerif van groot belang. “De ploegentijdrit die wij organiseren, past goed thuis in het beleidsplan van de gemeente Gennep, waarin zij sportiviteit willen stimuleren. De vergunning is dus geen probleem en de gemeente neemt zelfs het verkeersvrij houden van het parcours en het plaatsen van dranghekken voor haar rekening.” Daarmee valt een grote kostenpost weg en samen met een bijdrage van de verenigingssponsor kan het inschrijfgeld laag blijven.

Groot succes

Na het succes van de eerste editie in 2018, is TC de Pedaleurs direct aan de slag gegaan met de organisatie voor 2019. “Uit de evaluatie bleek dat deelnemers vooral randactiviteiten misten. Daarom zorgen we dit jaar voor muziek en horeca”, vertelt Wegerif. Verder bevat het programma een Dikke Banden Race voor kinderen en vindt op dezelfde dag het NSK individuele tijdrit plaats. “Het organiseren van een evenement is geen vetpot, maar we halen hier plezier uit en het is goed voor het imago van de vereniging. Daarnaast vinden we het belangrijk om de fietssport te stimuleren”, besluit Wegerif.

Zelf een tijdrit organiseren?

Tegenwoordig vallen tijdritten en funklasse-wedstrijden (categorie 4 wedstrijden) onder de NTFU-verzekering. Voor deelnemers geldt dat schade aan de fiets en persoonlijke eigendommen gedekt is, voor verenigingen geldt dat zij deze evenementen onder de vlag van de NTFU kunnen organiseren. Zelf een competitief evenement organiseren? Neem contact op met Martine van de Veen via mvandeveen@ntfu.nl.