11 juni 2019

Aparte verzekering aansprakelijkheid in Duitsland

 

Aparte verzekering aansprakelijkheid in Duitsland

Organiseer je een toertocht die door Duitsland gaat, dan is een vergunning verplicht, in verband met aansprakelijkheid bij ongelukken. De Duitse overheid stelt voorwaarden aan de verzekering van het evenement. Om hieraan te voldoen, heeft de NTFU een aparte aansprakelijkheidsverzekering afgesloten die in Duitsland geldig is. Als NTFU-organisatie voldoe je dus aan de extra eisen.

De Duitse overheid voert een verkeersbeleid dat sterk gericht is op het terugdringen van het aantal slachtoffers, dat jaarlijks vooral onder voetgangers en fietsers valt te betreuren. Daarom moet iedere organisatie die een (fiets)evenement organiseert op een parcours dat deels/geheel over Duitse wegen voert, daar een vergunning voor aanvragen.

Vergunning toertochten Duitsland

Je vraagt als tochtorganisator de vergunning (Radsportliche Veranstaltung) aan in de Kreis (gemeente) van waaruit de tocht start of waar als eerste de landsgrens wordt gepasseerd. De aanvraag dien je in bij de afdeling Öffentliche sicherheit und ordnung, Abteilung strassenverkehr. Je stuurt een formulier op met de gegevens van de organisatie en de route. Gaan de routes over het grondgebied van meerdere Kreizen dan zal de ambtenaar van de eerst bezochte Kreis de vergunning uitbreiden. Voeg daarbij een kopie van de NTFU-verzekeringspolis én de NTFU-polis van de Duitse aansprakelijkheidsverzekering aan de andere documenten toe die de Duitse overheid eist.

Let op!

Het kan voorkomen dat de Duitse overheid, aanvullend op het polisblad, een bevestiging van de verzekeraar vraagt. Krijg je zo’n verzoek, geef dit dan z.s.m. door aan de NTFU, via ktuitert@ntfu.nl. De NTFU vraagt de verklaring dan bij de verzekeraar aan. Tip: begin ruim op tijd met het aanvragen van een vergunning in Duitsland, zodat je zeker weet dat de vergunning op tijd binnen is. Heb je geen vergunning, dan kan dit vervelende financiële gevolgen hebben voor jouw vereniging/organisatie.

Vragen? Neem gerust contact op!

Zijn hierover nog vragen, neem dan contact op met Karsten Tuitert, ktuitert@ntfu.nl of 0318-581 300.