28 juni 2019

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden telefoon tijdens fietsen

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden telefoon tijdens fietsen

Wie vanaf maandag 1 juli fietst met zijn of haar telefoon in de hand, riskeert een boete van 95 euro. Vanaf dat moment wordt het verbod voor het vasthouden van een mobieltje in het verkeer namelijk uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig, dus ook fietsers.

In de nieuwe regels is per 1 juli de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent ook dat je andere elektronische apparaten, zoals een camera of muziekspeler niet mag vasthouden op de fiets.

Handen op het stuur houden

Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen. Voor dat laatste mag je bijvoorbeeld een koptelefoon gebruiken zolang je het omgevingsgeluid kan horen. En, uiteraard moet je dan ook goed op het verkeer blijven letten.

Wat betekent dit concreet?

Het verbod geldt als je daadwerkelijk aan het fietsen bent. Als je bijvoorbeeld met de fiets stilstaat in de berm, mag je dus wel je mobiele telefoon vasthouden. Tijdens het fietsen je telefoon uit je achterzakje halen om een selfie te maken, Google Maps te checken of te appen dat je bijna thuis bent, kan je een boete van 95 euro opleveren. De politie gaat het verbod direct handhaven.