20 juni 2019

Velocity Ladies Eindhoven: van vriendinnengroep naar vereniging

Velocity Ladies Eindhoven: van vriendinnengroep naar vereniging

De piepjonge Velocity Ladies bestaat amper één jaar, maar de wielerclub groeit snel en de ambities zijn groot. Velocity Ladies Eindhoven telt inmiddels 24 leden en omdat niveau en ambities verschillen, rijdt de club in twee groepen: een toergroep en een tweede die rijdt met trainingselementen om in de toekomst ook wedstrijden te rijden.

Velocity Ladies Eindhoven ontstond na een oproep op Facebook: wie fietst er met ons mee? Vijf dames meldden zich. “Omdat samen fietsen nou eenmaal leuker is”, verklaart secretaris Debby Weerlink. Het groepje dat elkaar die eerste keer trof, kende elkaar niet, maar fietste wel meteen als vriendinnengroep verder onder de naam Ladies First Cycling.

Ambitieus

In november rees de vraag: wat te doen? Blijft het bij een vriendinnengroep of gaan de dames verder als vereniging? De groep telde toen tien vrouwen die wekelijks samen toerden. Het werd een vereniging die inmiddels ook is aangesloten bij de NTFU. En met een commissie Velocity Ladies Nederland, want de ambities zijn groot. Weerlink: “We willen echt landelijk gaan, want duidelijk is dat er behoefte is aan dameswielerclubs. Dat merken we aan reacties op sociale media, maar ook aan de animo voor onze cursus Start2Bike, de clinics op de wielerbaan in Valkenswaard, een onderhoudsclinic en de Liv-rides in Eindhoven en Amsterdam. Hoe dat komt? Vrouwen fietsen nou eenmaal anders: socialer en meer op elkaar afgestemd. Maar vrijwel alle wielerclubs zijn gemengde verenigingen met voornamelijk mannelijke leden. Daarom is het leuk te constateren dat we zo kort na onze oprichting in februari al een gesprek met Toerclub Woensel hadden om in sommige opzichten samen te werken.”

We willen echt landelijk gaan, want het is duidelijk dat er behoefte is aan dameswielerclubs

Club van het Jaar

Dat Velocity Ladies Eindhoven de provinciaal winnaar is in de Club van het Jaar-verkiezing, helpt de dames om landelijk te gaan. Weerlink: “Potentiële sponsoren kunnen we bijvoorbeeld laten zien wie we zijn, wat we doen en dat we zichtbaar zijn.” Bovendien heeft niet alleen de Club van het Jaar-verkiezing een mooie prijs in petto – een masterclass naar keuze en een professionele promofilm van je club – maar ook de NTFU: een verzorgde dag bij Specialized Europe.

Bron: Eindhovens Dagblad