12 juni 2019

WV Ede begeleidt jongeren van Pluryn richting Mont Ventoux

WV Ede begeleidt jongeren van Pluryn richting Mont Ventoux

Jongeren vanuit de Pluryn-vestiging Jan Pieter Heije bereiden zich voor de zevende keer voor op de Equipe Mont Ventoux. Maar dit keer gebeurt dat voor het eerst in samenwerking met Wielervereniging Ede, als onderdeel van het project ‘Op de Fiets’.

De NTFU lanceerde begin dit jaar het project ‘Op de Fiets’, in samenwerking met zorginstelling Pluryn. Jongeren met een (licht) verstandelijke en/of lichamelijke beperking krijgen hierdoor de mogelijkheid om zich bij een reguliere wielervereniging aan te sluiten. Wielervereniging Ede is één van de zes verenigingen die deze jongeren verwelkomt en begeleidt hen richting de Equipe Mont Ventoux. De jongeren fietsen dan samen met hun buddy’s en een aantal begeleiders naar de top van de 1911 meter hoge Mont Ventoux.

“Ik was direct enthousiast toen de NTFU onze vereniging voor dit project benaderde”, laat Roland Draaijer, voorzitter bij WV Ede, weten. “Ik vind dat de NTFU een goede weg inslaat door zich ook op een maatschappelijke manier in te zetten. Het begeleiden van jongeren met een beperking was voor ons nieuw, maar ik denk graag in mogelijkheden.”

Weinig problemen

Inmiddels verzorgt WV Ede een wekelijkse training voor de jongeren van Pluryn. “Dit zijn jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, wat vaak gepaard gaat met gedragsproblematiek”, legt Diederik Taken, coördinator van de Equipe Mont Ventoux, uit. “Geduld en goede communicatie is daarom belangrijk.” Om WV Ede te ondersteunen bij de begeleiding van deze jongeren, bood Pluryn een informatieavond aan voor mensen die willen weten hoe zij met deze jongeren om moeten gaan. In de praktijk blijkt dat echter overbodig. “Twee van onze leden zijn bij de NTFU opgeleid tot Wegkapitein en kunnen goed met deze jongeren omgaan”, stelt Draaijer. “In feite leren wij de jongeren van Pluryn hetzelfde als deelnemers aan een Start2Bike-cursus: remmen, schakelen, bochten rijden en in een groep fietsen. De funfactor is vrij groot en dat vinden de jongeren leuk.”

We  leren de jongeren van Pluryn hetzelfde als deelnemers aan een Start2Bike-cursus: remmen, schakelen, bochten rijden en in een groep fietsen

Jongeren vinden aansluiting bij WV Ede

Hoewel voor de jongeren van Pluryn het beklimmen van de Mont Ventoux het ultieme doel is, richt het project ‘Op de Fiets’ zich vooral op een langetermijnsamenwerking tussen Pluryn en WV Ede. “Vorige jaren zagen we dat de jongeren in een gat vielen na de Equipe Mont Ventoux. Zij hadden niets meer om naar uit te kijken of voor te knokken”, vertelt Taken. “Door zich aan te sluiten bij een wielervereniging blijven ze geprikkeld. En die stap wordt kleiner omdat zij in aanloop naar Equipe Mont Ventoux al kennismaken met WV Ede.”

Kracht van het project

De jongeren die deelnemen aan de trainingen bij WV Ede zitten in de laatste fase van hun behandeltraject bij Pluryn. “De kracht van dit project is dat de jongeren op deze manier de eerste stappen zetten in de maatschappij”, stelt Taken. “De jongeren wonen op een zorginstelling en hebben vooral contact met mensen met een pedagogische achtergrond. Dat zij deel uitmaken van een reguliere sportvereniging als WV Ede, waar zij leren omgaan met nieuwe gezichten, sterkt hen erg. Daarnaast ontwikkelen ze doorzettingsvermogen.”

WV Ede en Pluryn blijven samenwerken

Ook Draaijer benadrukt het positieve effect dat het wielrennen op de jongeren heeft. “Deze jongeren hebben iets nodig om trots op te zijn. Het wielrennen geeft hen zelfvertrouwen en het gevoel dat ze ergens bij horen. Het is belangrijk dat dit niet ophoudt na de beklimming van de Mont Ventoux.”

De provincie Gelderland heeft in ieder geval tot en met 2021 subsidie voor het project ‘Op de Fiets’ toegezegd, maar WV Ede en Pluryn-vestiging Jan Pieter Heije zijn nu al in gesprek om ervoor te zorgen dat de samenwerking ook zonder eventuele subsidie kan worden voortgezet.

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met Martine van de Veen.

Aan het project 'Op de Fiets' doen de volgende NTFU-verenigingen mee:

  • Reto
  • Wielervereniging Ede
  • TWC ’t Verzetje Bemmel
  • Tour de Force
  • AXA Valleirenners
  • Vrouwen Wielrenvereniging Langszij