Clubs

Instructeursopleidingen

Wielertrainer worden?

Neem je graag de leiding als jullie met een groep op pad gaan? Lijkt het jou leuk om training te geven op je wielerclub? Ga dan eens aan de slag met een opleiding tot wielertrainer. 

Waarom opleiden

Iedere Nederlander heeft als kind leren fietsen. Eerst met zijwieltjes en zodra het gevoel van balans er is kunnen die wieltjes eraf. Goed opletten bij de verkeerslessen in groep 7 en klaar ben je. Toch?

Nee. Het fietsen op een racefiets of mountainbike vraagt om specifieke vaardigheden. Denk aan het bewaren van je balans, rijden in een groep, bochten, schakelen, obstakels. Je leert veel door te doen, maar onder begeleiding van een trainer wordt fietsen niet alleen veiliger, je haalt er ook meer plezier uit.

"Iedere sportieve fietser de kans om te groeien"

We vinden het belangrijk dat iedere sportieve fietser de kans krijgt om te leren van een trainer. Het liefst bij een fietsclub in de buurt. Daarom organiseren we verschillende opleidingen. Dit doen we samen met de KNWU binnen de Wieleracademie.

Wieleracademie

De Wieleracademie is het samenwerkingsverband tussen de Wielerbonden KNWU en NTFU. Het doel van de samenwerking is het gericht, maar toegankelijk, opleiden van sportkader in de wielersport. Door de krachten te bundelen kunnen we niet alleen meer opleidingen door het hele land verzorgen, de opleidingen zijn ook van hogere kwaliteit door de expertise van beide bonden samen te voegen.

De Wieleracademie biedt opleidingen aan voor wegkapiteins, MTB-begeleiders, wielertrainers en assistent-trainers.

Begeleider/wegkapitein (niveau 1)

Als begeleider heb je de keuze uit 3 verschillende opleidingen: Wegkapitein, Jeugdbegeleider en MTB-begeleider. Als Wegkapitein en/of MTB-begeleider zorg je voor de veiligheid van de groep, zet je de routes uit en houd je de snelheid in de gaten. Als Jeugdbegeleider zorg je voor de sociale, fysieke en hygiënische veiligheid van jeugdsporters en assisteer je een Wielertrainer 2 of 3 bij een jeugdtraining of -activiteit. Lees meer op Wieleracademie.nl.

Assistent-wielertrainer (niveau 2)

Als assistent-wielertrainer ben je werkzaam bij een club en voer je trainingen uit die door een wielertrainer (niveau 3) zijn opgesteld. Je enthousiasmeert de sporters in hun sportieve en sporttechnische ontwikkeling en zorgt ervoor dat zij met plezier hun sport kunnen beoefenen. Lees meer op Wieleracademie.nl.

Wielertrainer (niveau 3)

Als wielertrainer ben je werkzaam in clubverband en organiseer je trainingen die gericht zijn op het verbeteren van techniek en/of conditie. Je staat voor de uitdaging om doelen op korte en lange termijn (mbv trainingsprogramma’s) te realiseren. De belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn de wensen en mogelijkheden van de sporters. Lees meer op Wieleracademie.nl.

Documenten