Belangenbehartiging

Routedatabank

Routedatabank

De NTFU is aangesloten bij de Routedatabank. De Routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, beheren en distribueren. De databank bevat fiets-, wandel- en ruiterroutes en wordt met hulp van de NTFU uitgebreid met MTB-routes. De Routedatabank biedt zo actuele data van alle routes in één overzicht.

De NTFU is hard op weg naar een databank met landelijke dekking. In de zomer 2021 zijn we gestart met het toevoegen van officiële MTB-routes.

Bekijk de MTB-routes direct in de viewer of ga naar Routedatabank.nl.

Downloaden van routedata

De volgende data over MTB-routes zijn opgenomen in de Routedatabank: MTB-routes (routenaam), rijrichting, lengte en indien aanwezig de classificatie en de vignetplicht van de route. Deze routedata is vrij beschikbaar. Downloaden kan ná het aanvragen van een inlogcode via jrietman@wandelnet.nl. Zo houden we grip op wie onze gegevens gebruiken en kunnen we ook met hen communiceren.

De NTFU heeft meer informatie over de MTB-routes beschikbaar dan in de Routedatabank wordt getoond. Neem hiervoor contact op met de NTFU via belangenbehartiging@ntfu.nl

Waar wordt de Routedatabank voor gebruikt

Beleidsmakers gebruiken de gegevens bij het maken van recreatieplannen of het maken van gebiedsstudies. Ook worden de gegevens gebruikt voor belangenbehartiging. Van bijvoorbeeld spoorwegovergangen die op de nominatie staan om opgeheven te worden, is in de Routedatabank direct te zien welk fiets- en wandelroutes dit treft. Daarnaast maken cartografen en appbouwers gebruik van de routedata. Ook meldkamers van politie, ambulance en brandweer zijn aangesloten op de Routedatabank. Zo lokaliseert de meldkamer sneller een incident.

Wat betekent de Routedatabank voor het mountainbiken

De data van MTB-routes helpt beleidsmakers om het mountainbiken een vaste plek te geven in bijvoorbeeld recreatie- en ontwikkelingsplannen. En routebureaus en andere toeristische organisaties die hun informatie bij de Routedatabank ophalen, dragen eraan bij dat minder mountainbikers een oude of verkeerde route rijden. Want, zij delen de MTB-routes op hun beurt met mountainbikers in hun regio. Ook speciale MTB-routeplatforms halen hun informatie op bij de Routedatabank. 

Op weg naar een landelijk, up-to-date overzicht van MTB-routes

We streven ernaar de MTB-routes in de Routedatabank zo volledig en actueel mogelijk te houden. Dat doen we met hulp van vrijwilligers die dagelijks aan de MTB-routes werken. Nederland telt ongeveer 2.750 vrijwilligers die de MTB-routes in Nederland aanleggen en onderhouden: zij weten het best waar wijzigingen plaatsvinden.

C-TIP als routebeheersysteem

Om nieuwe routes aan te leveren en wijzigingen aan bestaande routes bij te houden, stelt de NTFU C-TIP als routebeheersysteem beschikbaar aan de onderhoudsgroepen. C-TIP is gekoppeld aan de Routedatabank, zodat de MTB-routes en wijzigingen aan de routes in de Routedatabank terechtkomen. 

Andere functies van C-TIP

Speciaal voor onderhoudsgroepen bevat C-TIP extra functionaliteiten, waarmee ze dragers zoals routepalen, bruggen en vlonders aangeven. Ze kunnen meldingen over de staat van de route bijhouden en er direct acties aan koppelen. C-TIP fungeert ook als logboek voor het onderhoud aan de route. Onderhoudsgroepen plannen en registreren in het systeem het (uitgevoerde) onderhoud aan de routes. Zo kunnen onderhoudsgroepen het onderhoud van de MTB-route aantonen indien daar noodzaak voor is.