Onze inzet

Mountainbikeroutes

Mountainbikeroutes

Midden in de natuur genieten. Je kop leeg fietsen. Weg uit de dagelijkse sleur. Voor veel mensen is mountainbiken het ultieme gevoel van vrijheid. Dat betekent niet dat er geen (ongeschreven) regels zijn. Ga je een rondje in het bos fietsen? Houd je dan aan de volgende regels.

Fiets veilig

MTB-routes worden conform richtlijnen ontworpen om aantrekkelijk te zijn voor een brede doelgroep mountainbikers. Maar, of je nu een beginner of ervaren mountainbiker bent, mountainbiken blijft een risicosport waarbij er altijd een mogelijkheid is om ten val te komen. Draag daarom altijd een helm en pas je snelheid en routekeuze aan op je niveau en ervaring. Heb je nog weinig ervaring met mountainbiken? Schrijf je dan in voor een cursus en leer de basisvaardigheden.

NTFU organiseert in het voorjaar en najaar cursussen voor startende mountainbikers. Meer info lees je op www.start2bike.nl

Houd je aan de toegangsregels

Nederland telt meer dan 180 officiële mountainbikeroutes waar je tussen zonsopgang en zonsondergang terecht kan. Daarbuiten het gebied betreden is dus niet toegestaan. Officiële MTB-routes zijn voorzien van routepaaltjes met daarop het bekende driehoekje met de twee bolletjes eronder. Omdat er veel variaties op dit bordje zijn, leggen we de standaardbebording uit op fietssport.nl.

Daarnaast heb je in de sommige gebieden een MTB-vignet of –vergunning nodig. Bekijk hier waar je mag fietsen en waar je een vergunning moet kopen.

Toon #trailrespect

Veel nieuwe routes worden duurzaam aangelegd en onderhouden waardoor je het hele jaar door kunt fietsen. Er zijn echter uitzonderingen. Als het dagenlang geregend heeft en de bosgrond volledig verzadigd is met water, blijf dan lekker thuis. Zo kunnen de routes herstellen én je zadelt de onderhoudsvrijwilligers niet met onnodig werk op. Dat heet #trailrespect.

Lees de column van IMBA Europe directeur Mark Torsius op fietssport.nl. 

Draag je steentje bij

Als individuele mountainbiker kun jij je steentje bijdragen. Allereerst door je te gedragen. Asociaal gedrag richting andere recreanten heeft geen enkele zin. Sterker nog, je benadeelt je eigen sport en andere mountainbikers. Een slecht imago kan er namelijk toe bijdragen dat mountainbikers uit populaire natuurgebieden worden geweerd en dat je daar niet meer mag fietsen. Lees meer

Daarnaast kun je letterlijk je handjes laten wapperen. Help een trailcrew bij het onderhoud of word lid van een lokale MTB-vereniging die een route onderhoudt. Je kunt helpen bij het snoeien van takken, tegengaan van erosie op de route of aanleg van nieuwe singletracks. 

Tenslotte ondersteun je de wieler- en mountainbikesport door je aan te sluiten bij de NTFU. Je ondersteunt dan samen met ruim 70.000 anderen de belangenbehartiging van de NTFU. Zo zorgen we er samen voor dat we nu en in de toekomst zorgeloos van onze sport kunnen blijven genieten. Word NTFU-lid en ondersteun onze sport.