E-bikes en speedpedelecs

 

E-bikes en speedpedelecs

Het aantal e-bikes in Nederland neemt nog elk jaar toe, ook voor recreatief en sportief gebruik. Werd in 2016 nog 32 procent van de recreatieve ritten op een e-bike gereden, in 2022 is dit maar liefst 52 procent. Mensen kunnen tot op latere leeftijd blijven fietsen, leggen grotere afstanden af en de drempel om met de fiets naar het werk te gaan wordt verlaagd. De NTFU vindt dit positieve ontwikkelingen. 

De opkomst van e-bikes brengt ook nieuwe vraagstukken met zich mee. Nieuwe wet- en regelgeving voor specifiek speedpedelecs - met een snelheid tot maximaal 45 kilometer per uur) is in juli 2017 geïntroduceerd. Voor hen gelden dezelfde regels als voor een bromfiets: bij ontbreken van een fiets/bromfietspad moeten zij op de weg rijden. De NTFU volgt deze ontwikkelingen met extra interesse in het kader van de discussie of wielrenners ook op de rijbaan moeten fietsen.

Lees ook: Wielrenners toch beter af op fietspad

In groepsverband fietsen op een e-bike

Dat leden op een racefiets of mountainbike met elektrische ondersteuning binnen een vereniging of groep willen fietsen, moet volgens de NTFU geen problemen opleveren. Zo blijven leden langer in verenigings- of groepsverband fietsen. Wel moeten leden ervoor zorgen dat ze de wettelijke regels voor fietsen met elektrische ondersteuning volgen. De fiets heeft dus een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.

Elektrische fietsen die zijn opgevoerd, zijn niet toegestaan. Behalve dat dit wettelijk gezien niet is toegestaan, heeft het ook consequenties als er een ongeluk gebeurt. Zo zijn leden die op een opgevoerde elektrische fiets rijden niet verzekerd.

Voor de veiligheid van de andere leden in de groep en verkeersdeelnemers, adviseert de NTFU géén speedpedelecs en gewone e-bikes toe te laten. Speedpedelecs gaan te snel (maximaal 45 kilometer per uur) en een gewone e-bike wijkt te veel af van een racefiets of mountainbike. Sturen kunnen in elkaar raken en fietsers die achter de e-biker rijden kunnen slechter vooruit kijken omdat de e-biker rechtop zit bijvoorbeeld.

In de praktijk rijdt iemand met trapondersteuning mee in de langzamere groepen: de fiets kan wel harder dan 25 kilometer per uur maar de ondersteuning houdt dan op.

De NTFU adviseert wielerverenigingen een aantal regels te maken over het rijden op een elektrische fiets in groepsverband. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meefietsen met een bepaalde snelheidsgroep;
  • Rekening houden met de groep, door niet te snel op te trekken na een bocht;
  • Ook op kop rijden of een kopbeurt van een lid overnemen;
  • Alert zijn op gaten in de groep en die dichtrijden;
  • Zelf verantwoordelijk dat de accu voldoende is opgeladen voor de geplande afstand en rijduur.