MTB-routes en routenetwerken

 

MTB-routes en routenetwerken

De aanleg van nieuwe mountainbikeroutes is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Vooral het bouwen van nieuwe smalle paden (singletracks), specifiek voor mountainbikers is populair. Routes en routenetwerken zijn voor de NTFU geen doel op zich maar een middel om de sport attractiever te maken, om sportief toerisme te stimuleren en om (indien nodig) mountainbikerecreatie te reguleren. De NTFU vindt dat de aanleg van routes of routenetwerken geen negatieve werking op bestaande openstellingregels moet hebben.

De NTFU heeft een bemiddelende rol en brengt gebruikersgroepen (clubs), de toerismesector en terreineigenaren bij elkaar om tot nieuwe samenwerkingsverbanden te komen. 

Classificatie

Voor mountainbikeroutes in Nederland biedt de NTFU het classificatiesysteem aan. Net als op de skipistes, geeft een kleur aan hoe moeilijk de mountainbikeroute is: groen (makkelijk), blauw (gemiddeld), rood (moeilijk) en zwart (zeer moeilijk). Zo kunnen mountainbikers beter bepalen of ze ervaren genoeg zijn voor de mountainbikeroute. Op die manier maakt het classificatiesysteem de mountainbikeroutes veiliger. Met het kleurensysteem verwachten we dat de nieuwe bebording leidt tot minder ongevallen. Mountainbikers weten dankzij het kleurensysteem immers beter wat hen te wachten staat.

Lees meer over het classificatiesysteem