Mountainbiketoertochten

 

Mountainbiketoertochten

In Nederland worden vele  mountainbiketoertochten georganiseerd. Organisatoren hebben toestemming nodig van alle terreineigenaren alvorens het evenement te kunnen organiseren en moeten aan de minimale kwaliteitseisen van de NTFU voldoen. 

Om afspraken tussen organisatoren en vergunningverleners helder vast te leggen, adviseert de NTFU het gebruik van S(up)port for Nature (SfN): een vrijwillig natuurzorgsysteem voor terreinbeheerders en organisatoren. SfN heeft als doel een bijdrage te leveren aan duurzame instandhouding van natuurterreinen. 

De NTFU maakt zich hard voor de openstelling van normaal niet-toegankelijke terreinen voor deze tochten. Dat voorkomt drukte op reeds bestaande routes en biedt meerwaarde voor deelnemers. Als er wel gebruik gemaakt wordt van vaste routes, stelt de NTFU dat deze niet tegen de vaste rijrichting in worden gebruikt in verband met de veiligheid. 

Vergunningen aanvragen voor MTB-tochten

Een vergunning is voor een tocht niet altijd nodig, maar je moet je evenement wel altijd melden bij alle gemeentes waar jouw tocht doorheen gaat. Op basis daarvan bepaalt iedere gemeente apart of je een vergunning nodig hebt.

Op dit moment werkt iedere gemeente, provincie of landeigenaar met eigen protocollen en formulieren voor evenementenvergunningen. Aangezien een toertocht vaak over terreinen van verschillende eigenaren gaat moet je bij elke eigenaar apart een vergunning aanvragen. De NTFU heeft de mogelijkheden voor het instellen van een landelijk loket bekeken, dat de verschillende aanvragen in behandeling neemt en coördineert. Helaas is het instellen van zo'n landelijk loket momenteel niet realiseerbaar. 

Ondanks dat een landelijke loket niet mogelijk blijkt, blijft de NTFU pleiten voor een vereenvoudigd aanvraagproces. NTFU ontwikkelt daarom momenteel een online tool waarmee vergunningen voor (wielersport)evenementen eenvoudig kunnen worden aangevraagd en verstrekt.