Classificatiesysteem

 

Classificatiesysteem

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft een kleur aan hoe moeilijk de mountainbikeroute is: groen (makkelijk), blauw (gemiddeld), rood (moeilijk) en zwart (zeer moeilijk). Door de gekleurde borden kunnen mountainbikers beter bepalen of ze ervaren genoeg zijn voor de mountainbikeroute.

Groen, blauw, rood of zwart? Deze video legt de kleurcodes uit.

Minder ongelukken en meer plezier

De NTFU verwacht dat er minder ongelukken op mountainbikeroutes plaatsvinden door het kleurensysteem. Een mountainbiker weet beter hoe makkelijk of moeilijk een route is en ze kunnen met meer plezier en veiliger mountainbiken. Zo kan elke type mountainbiker een route vinden die bij zijn of haar technisch niveau past. En het helpt de mounainbiker om stapsgewijs zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen en op die manier plezier in de sport te houden. Als je na verloop van tijd goed overweg kan op een blauwe route, kun je beter afwegen of je een rode route wil proberen. De mountainbiker moet zelf de afweging maken of hij/zij ervaren genoeg bent voor een lastig obstakel.

Van makkelijk tot moeilijk

Op groene routes komen weinig singletracks voor. Deze zijn als je weinig ervaring hebt prima te doen. Blauw is de gemiddelde route waar iedereen met een beetje mountainbike-ervaring kan fietsen. De blauwe route heeft veel singletracks. Rode en zwarte routes komen niet veel voor, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet meteen waar hij/zij moet zijn. Zo is er voor elke type mountainbiker een geschikte route en draagt het kleurensysteem bij aan de veiligheid.

Juiste bescherming

Daarnaast blijft het belangrijk dat een mountainbiker een helm draagt en op een goed onderhouden fiets rijdt, met goed werkende remmen en voorvork bijvoorbeeld.

Ook weten hoe je op een mountainbike rijdt, draagt bij aan de veiligheid op de route. Want remmen, schakelen, bochten nemen, klimmen en dalen en over obstakels rijden is op een mountainbike - en zeker in het bos - écht anders dan op een gewone fiets. Zo kunnen mountainbikers via de NTFU een vaardigheidstraining volgen en ervaring opdoen door regelmatig te mountainbiken in verschillende gebieden..