NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Verenigingen » Technische opleidingen » Wegkapitein   |  Inloggen

Wegkapitein
 
Wat is een wegkapitein?
De wegkapitein is werkzaam in de breedtesport. De belangrijkste taak is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. Idealiter wordt de wegkapitein daarin gestuurd door het beleid van de vereniging en onder begeleiding van een hoger gekwalificeerde instructeur. In overleg met de eventueel aanwezige instructeur bepaalt hij de route en de snelheid van de groep en is hij in staat het niveau aan te passen aan het niveau van de groep. De wegkapitein handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de NTFU en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De deelnemers kunnen hierbij zowel jeugdigen als volwassenen zijn. De wegkapitein is werkzaam in de buitensport.

De wegkapitein binnen de vereniging
Bij de NTFU zijn ruim 450 verenigingen aangesloten waar in groepsverband gefietst kan worden. Dit gebeurt zowel tijdens trainingsavonden, tijdens georganiseerde toertochten en tijdens wielersport- evenementen. Wanneer men samen fietst, met een groep bestaande uit meer dan 4 personen, is het van belang om een wegkapitein aan te stellen. In de ideale situatie assisteert de wegkapitein bij het begeleiden van tochten een race instructeur niveau 3 of eventueel niveau 2. In overleg worden de route en de snelheid bepaald. De wegkapitein handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de NTFU en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Cursus wegkapitein voor de vereniging
Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jonge mensen pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds meer toegankelijk: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van instructeurs en/of wegkapiteins is daarom van groot belang. De NTFU hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de specifieke opleidingen voor instructeurs op niveau 2 en 3, heeft de NTFU daarom ook de opleiding wegkapitein verder doorontwikkeld.

De cursus wegkapitein duurt 1 hele dag met theorie en praktijk (fiets noodzakelijk). Het wordt gegeven op de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers zijn. Je kunt je aanmelden voor de cursus wegkapitein bij onze NTFU instructeurs.  Je kunt dan als vereniging zelf contact opnemen met de NTFU instructeur wegkapitein.
 
Paul van Dam ZWOLLE passion4biking@gmail.com 06-14237650
Henk Vasters HOLTEN h.vasters@concepts.nl 0548-364384
Jannie Vasters HOLTEN jannievasters@concepts.nl 0548-364384
Hans Zwart LEEUWARDEN zwartehans@gmail.com 058-8440567
Willem Blankwater ZEIST info@mijnfietstrainer.nl 06-15882380
Jeffrie Janssen RHOON jouwfietstrainer@gmail.com 06-27569618
Anneke de Joode UTRECHT contact@cycletrainingcenter.nl  
Roelof de Jonge DROUWENERVEEN roelofdejonge@planet.nl 06-18541047
Herman Etten BORGER h.etten@casema.nl 06-53643972
Michel Schoenmaker WILNIS schoenmakermichel@gmail.com 0629782186
Harmen Scholtalbers EMMELOORD harmen@wielrenschool.nl 06-12302725
Jacco van Wijngaarden ZIEUWENT bikkelen@kpnmail.nl 06-51741675
Gerard Top JULIANADORP Gerardtop@home.nl 06-22212931
Leo van Klink ASSENDELFT leovanklink@upcmail.nl 06-20090732
Lion de Wit HELDEN l.dewit3@lijbrandt.nl 06-49096889
Erik Westein WAGENINGEN erikwestein@wieleracademie.nl 06-25065153

De kosten
De kosten voor de cursus wegkapitein zijn €250,- exclusief BTW en inclusief reiskosten
Je ontvangt hiervoor het volgende pakket:
  1. NTFU wegkapitein band
  2. Wieleracademie Certificaat per deelnemer
  3. Hesje van bioracer
  4. A4 poster gedragscode

Verenigingspakket bestellen?
Wil je als vereniging meer verenigingspakketten bestellen, dan kan dat!
Via de NTFU webshop (inloggen als vereniging) kun je zelf de maten van de hesjes en het aantal verenigingspakketten aangeven. Ze worden dan zo spoedig als mogelijk door de webshop verzonden.
 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer