NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Verenigingen » Verenigingsondersteuning » Sociale Veiligheid   |  Inloggen

Gedragscode voor bestuurders
 
Als bestuurder ben je altijd druk in de weer. Tot nu toe is het je altijd nog gelukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch is het verstandig om eens na te denken over hoe je de zaken aanpakt. Stel dat jullie het clubhuis gaan verbouwen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Wie controleert de penningmeester eigenlijk? Incidentjes tijdens een clubrit, hoe ga je daarmee om?  En hoe zorg je dat iedereen met plezier naar de club komt? Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet je hoe een integere bestuurder te werk gaat.

 

>> meer informatie over de gedragscode voor bestuurders lees je hier
 


Een sociaal veilige vereniging
 

Het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' is in 2012 van start gegaan. Het programma is ontwikkeld door de sportbonden en het NOC*NSF in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De essentie van het programma is het stimuleren van positief gedrag, ongewenst gedrag aan te pakken en het vergroten van kennis en vaardigheden op dit gebied,  

Ook jij kunt als verenigingsbestuurder aan de slag met dit thema! In het kader van 'Naar een veiliger sportklimaat' bieden wij een aantal cursussen en trajecten aan op het gebied van sportiviteit, respect en veilligheid. Klik hier om meer te lezen over deze bijeenkomsten.

Voorkom grensoverschrijdend gedrag
Veel bestuurders denken dat grensoverschrijdend gedrag bij hun vereniging niet voorkomt. Toch heeft 1 op de 20 sporters er mee te maken. Ook in jouw vereniging kan het dus voorkomen en dat heeft veel impact op de betrokkene, op je vereniging en op de sport in het algemeen!

Als vereniging wil je al je leden veilig en met plezier laten sporten. De zorg voor een veilige omgeving is daarbij essentieel. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Lees hier verder hoe je dit preventief kunt aanpakken.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Een manier van preventief beleid is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor jouw vrijwilligers en trainers. Het aanvragen van een VOG biedt een eenvoudige en gratis manier om te checken of de vrijwilliger of trainer niet eerder voor een gewelds- of zedendelict veroordeeld is. Wil je hier mee over weten, lees dan hier verder.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Je kunt als vereniging een vertrouwenscontactpersoon aanstellen. Deze persoon is het eerste aanspreekpunt binnen een vereniging voor iedereen die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Ook binnen de NTFU is er een vertrouwenscontactpersoon beschikbaar voor alle verenigingen en leden.

Aan de slag
Wil je meer weten over dit thema of wil je hier actief mee aan de slag binnen je vereniging? Er staat veel informatie op onze site, maar je kunt ook altijd met je vragen terecht bij de NTFU, Martine van de Veen: mvandeveen@ntfu.nl of bel 0318-581300.
 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer