NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

​Take care of your trails

vrijdag 16 februari 2018
IMBA Europe organiseert in het weekend van 7 en 8 april het ‘take care of your trails’ weekend. Een groot gecoördineerd onderhoudsevent om aandacht voor vrijwilligerswerk op MTB-routes te vragen.

Vrijwilligers zijn hard nodig
Uit onderzoek van de NTFU blijkt dat in Nederland al behoorlijk veel vrijwilligers actief zijn. Ons land telt ongeveer 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan onze routes werken*. Dat is hard nodig! Door decentralisatie van het natuurbeleid en bezuinigingen op het beheerbudget zijn natuurbeheerders namelijk niet altijd in staat voldoende onderhoud te doen. De inzet van vrijwilligers is onmisbaar voor kwalitatief goede, uitdagende en duurzame MTB-routes.

Tweede editie
In 2017 vond de eerste editie van het ‘take care of your trails’ weekend plaats. Slovenië bleek de meest betrokken MTB-community van Europa te hebben. Maar liefst 32 onderhoudsgroepen en ruim 400 vrijwilligers, waaronder de Sloveense premier, werkten tegelijkertijd aan de route. Dit jaar ‘strijden’ o.a. Schotland, Denemarken, Tsjechië, Frankrijk en vele anderen om de glorieuze eer: ‘best MTB Community in Europe’.

Meld je onderhoudsevent aan
De NTFU roept zoveel mogelijk onderhoudsgroepen door heel het land op om zich aan te melden voor het ‘take care of your trails’ weekend. Onderhoud jouw club een route of kan de plaatselijke trail wel een schoonmaak ‘sweep’ gebruiken? Meld je onderhoudsevent dan aan bij IMBA Europe. De NTFU maakt promotie voor de aangemelde events en voorziet jouw club of onderhoudsgroep desgewenst van vuilniszakken en ander materiaal. Vanaf maandag 19 februari staan de opgegeven onderhoudsevents online en kunnen vrijwilligers zich aanmelden.
                                                     
Meld je aan voor het 'take care of your trails' weekend
Klik hier om jouw onderhoudsevent direct bij IMBA Europe aan te melden. 

Bezoek voor meer informatie de site van IMBA Europe of neem contact op met Bart van de Vossenberg via bvandevossenberg@ntfu.nl.  


* Cijfer afkomstig uit Verenigingsmonitor 2017 en enquête MTB-kennisdag 2017.


Tags: belangenbehartiging

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer