NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

NTFU organiseert MTB-kennisdag

woensdag 4 oktober 2017
Nederland telt zo'n 180 vaste MTB-routes waar je vrij mag fietsen. Waar je misschien niet bij stil staat, is dat er ontzettend veel werk zit in het onderhouden van deze routes. Ruim 2.500 vrijwilligers houden deze trails in goede staat zodat jij onbezorgd kunt mountainbiken.
 

Om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten en hen praktische tips te geven voor onderhoud, organiseerde de NTFU samen met Tracks & Trails, IMBA Europe en Specialized eind september de tweede MTB-kennisdag. Tachtig ‘meestervrijwilligers’ van verschillende MTB-routes kregen workshops voorgeschoteld over financiering, waterbeheer, inspectie, #trailrespect en vrijwilligers. Daarnaast stelde Specialized 40 offroad machines beschikbaar waarmee de vrijwilligers de aangrenzende Montferland-route konden verkennen.
 

Ondersteuning


Dat de MTB-kennisdag een succes is, blijkt uit de enquête: 100% van de deelnemers ziet graag een volgende editie in 2018. "Een grote meerwaarde van dit soort evenementen is de kennisuitwisseling die tussen verschillende routes ontstaat,” stelt Bart van de Vossenberg van de NTFU. “De NTFU ondersteunt clubs en mountainbikers achter de schermen bij de totstandkoming van nieuwe routes. Vrijwilligers spelen een cruciale rol in dat proces. Wij ondersteunen hen graag waar dat mogelijk is."

In 2018 gaat de NTFU samen met Tracks & Trails en een aantal onderhoudsgroepen in gesprek over de ondersteuningsmogelijkheden voor onderhoudsploegen. Wordt vervolgd.
 

Handjes uit de mouwen


Mountainbiken is booming! Dat zal je niet ontgaan zijn. De ene na de andere route popt uit de grond. Wil jij jouw steentje bijdragen en deel uitmaken van de enorme vrijwilligerscommunity die de routes in tip-top conditie houdt? Sluit je dan aan bij een lokale vereniging of meld je aan op de Facebookpagina van je lokale MTB-route. Niets zo mooi als genieten van een trail waar je jouw eigen bloed, zweet en tranen in hebt gestopt.
Tags: belangenbehartiging

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer