NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
 • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
 • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
 • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
 • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Trail update augustus

vrijdag 26 augustus 2016
Eindelijk, zomer! Droog en warm weer is wat veel trails wel konden gebruiken na een valse start van de zomer met zoveel regen. Waar heb jij gereden?  Thuis in eigen land of heb je het hogerop gezocht en een paar alpine trails meegepikt? Laten we hopen op een mooie indian summer waarin je de schade een beetje kunt inhalen.
 
Na een relatief rustige periode (broedseizoen) staan weer verschillende projecten in de startblokken. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe routes zijn een bezoekje waard? Een korte update:
 
 • Ten zuiden van Tilburg komt een mountainbikeroute. Het detailontwerp is klaar. Nu nog de definitieve toestemming voor dit ontwerp van de grondeigenaren.
 • Na de zomer wordt de route Austerlitz (Utrechtse Heuvelrug) verbeterd en sterk uitgebreid. Bijna alle vergunningen zijn binnen, dus de werkzaamheden gaan na de zomervakantie waarschijnlijk van start. Aanmelden als vrijwilliger kan altijd!
 • De routes Holten 2.0 en Hellendoorn 2.0 zijn in principe afgerond. Na het broedseizoen voegen ze nog wel een paar singletracks toe.
 • In Ermelo zijn plannen voor de bouw van een mountainbikeroute. De gemeente en de belangrijkste grondeigenaren staan er achter. Er wordt nu gewerkt aan een ontwerp.
 • We hadden er al eerder over bericht, maar  het MTB-parcours op het terrein van wielervereniging De Stofwolk in Eibergen is klaar. Ongeveer 4.500 kubieke meter aangebrachte grond is verwerkt tot een aantal heuvels. Ook zijn er duizenden kuubs zand geput, waardoor het gehele terrein nu bestaat uit vijvers en heuvels met daaroverheen zo'n 3 km flowy singletrack. Op het terrein is 90.000 kg rotsen verwerkt tot rock gardens, waarbij voor het eerst in Nederland gebruik is gemaakt van rotsen van zo'n 2.500 kg per stuk. Verder bestaat het uit 150 meter north shore, pumptrack, kuipbochtenparcours en zandbakken. Leden kunnen het terrein gratis gebruiken.
 • Tracks & Trails gaat een ontwerp maken voor een mountainbikeparcours met skills area op een afgedekte vuilstort bij Bergen op Zoom.
 • Wellicht niet direct een plaats die direct bij je opkomt als het gaat om mountainbiken, maar onze Noordelingen krijgen er een route bij in Lauwersoog. Het ontwerp is klaar. Het is nog even wachten op de definitieve toestemming van alle grondeigenaren.
 • Er ligt een ontwerp klaar voor een mountainbikeroutenetwerk van 4-5 routes tussen Roden en Norg. Een groot deel van de financiering is binnen. Na de zomer gaat de ontwerpfase van start.​
 • De NTFU helpt de Provincie Drenthe en Recreatieschap Drenthe bij het opstellen van een provinciale mountainbikevisie en uitvoeringsagenda. De Drentse gemeente Noordenveld geeft vast het goede voorbeeld door een deel van de financiering van 4-5 routes voor haar rekening te nemen.
 • Wil je iets verder rijden? Het parcours op de mijnterril bij onze zuiderburen in Beringen (BE) is klaar. Er liggen imposante rockgardens (1100.000 kg), twee eenvoudige dirtlijnen en zo'n 120 meter north shore voor je klaar. Tags: belangenbehartiging | trail update | Routes | mark torsius

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer