NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Hoe passeer je paard en ruiter?

maandag 15 augustus 2016
Veel mountainbikers weten niet precies wat te doen als ze een ruiter op het bospad tegenkomen. Wist je bijvoorbeeld dat een paard een zichtveld van bijna 360 graden heeft en je dus al van achteren ziet naderen? Fietsclubs, de NTFU en paardensportbond KNHS timmeren aan de weg om veiligheid en onderling begrip te verbeteren.

Hoe passeer je als fietser het best een ruiter? A) geruisloos, om het paard niet te laten schrikken, B) door te roepen dat je eraan komt, C) door even te bellen. Wist je het antwoord? De auteur van dit artikel in ieder geval niet. Hetzelfde gold voor Harold Veldkamp van de Drentse mountainbikevereniging Noordelijke ATB Club. Totdat hij afgelopen jaar samen met een paardentrainer een clinic organiseerde om jeugdleden van de Noordelijke ATB club en TFC NOAD wegwijs te maken in de omgang met de dieren die bikers regelmatig in de bossen tegenkomen. “In een overleg over recreatie in natuurgebied de Zuursche Duinen kwamen we erachter dat ruiters niet goed wisten hoe om te gaan met mountainbikers en andersom. Zo is het ontstaan”, vertelt Veldkamp. Tijdens de clinic werd gedemonstreerd hoe een schrikreactie van een paard er uitziet en hoe je ruiters veilig passeert in het bos. “In ieder geval niét door te bellen. Daar schrikt het paard enorm van. Aan mechanische geluiden zijn ze niet gewend. Een mensenstem klinkt wel vertrouwd. Dus het beste is een vriendelijk 'goedemorgen' of 'goedemiddag' naar de ruiter”, zegt Veldkamp. Keuze B is dus het juiste antwoord.

Goede bedoelingen
In de bossen, maar ook op de weg komen ruiters en fietsers regelmatig met elkaar in conflict. Uit een enquête onder 3767 leden van paardensportbond KNHS blijkt dat fietsers na automobilisten door ruiters als grootste probleem met de veiligheid worden ervaren. 53 procent zegt weleens te maken hebben gehad met onveilige situaties met fietsers op de weg. Opvallend veel ruiters geven problemen te ervaren met groepen renners. “Zoals fietsclubs die geruisloos op een ruiter afkomen en op hoge snelheid passeren”, zegt Inga Wolframm van de KNHS, die het onderzoek leidde. Veel fietsers doen dat overigens met goede bedoelingen. “Ze willen een schrikreactie bij het paard voorkomen, maar ze bereiken er het tegenovergestelde mee”, vervolgt Wolframm. “Een paard is een vluchtdier. Omdat de ogen aan weerszijden van het hoofd zitten, heeft het een zichtveld van bijna 360 graden. Als het dier achter zich een geruisloze massa in hoog tempo ziet naderen, kan het zich bedreigd voelen en denken: wow, ik ga alvast rennen. Doei!”

Zo'n schrikreactie kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ruiters melden in de enquête situaties waarin pony's zich 'rotschrikken en de weg opspringen', nadat ze zijn ingehaald door een groep wielrenners die zich van geen kwaad bewust zijn. Of een paard dat op hol slaat na het passeren van mountainbikers en uiteindelijk 'op het land' tot stilstand komt.

Onderling begrip
Fietsclubs zoals de Noordelijke ATB Club van Harold Veldkamp, maar ook sportbonden komen intussen met initiatieven om het onderling begrip en de veiligheid te verbeteren. Zo hebben de NTFU en KNHS met een aantal andere organisaties de Buitencode geïntroduceerd, een campagne met vijf regels voor onderling respect tijdens het sporten in de natuur. Wolframm wil die campagne ook fysiek gestalte geven. “Nu hebben we de code en campagnevideo die we via sociale media verspreiden, maar we denken ook aan borden bij de ingang van natuurgebieden waar de code nog eens onder de aandacht wordt gebracht.”De KNHS en Bit Magazine organiseren elk jaar de Ride & Run, een evenement waarbij ruiters en bikers of hardlopers samen een parcours afleggen. Dat kan samen 5 of 10 kilometer hardlopen en paardrijden zijn, of 20 kilometer mountainbiken en paardrijden. Het evenement is een succes. “84 procent van onze leden is vrouw. Voor hen is het evenement een kans om gezellig een dag met vriend of vader in de natuur te sporten. Ride & Run brengt mensen bij elkaar”, zegt Wolframm. De KNHS heeft na de laatste editie vorige maand met 600 deelnemers op Papendal besloten om eind oktober een tweedaags evenement te houden. 

Wonderen
Harold Veldkamp van de Noordelijke ATB Club wil de paardenclinic graag elk halfjaar herhalen, 'zodat ook onze nieuwe leden weten hoe ze met paarden moeten omgaan'. Hij ontwikkelt samen met de provincie Drenthe een handleiding voor het geven van paardenclinics, zodat andere verenigingen deze ook in hun programma kunnen opnemen.

“Mountainbiken is nog steeds een groeiende sport en het wordt steeds drukker in de openbare ruimte”, verklaart Veldkamp de noodzaak van de clinics. “Het is natuurlijk een cliché van onbekend maakt onbemind dat ook geldt voor fietsers en ruiters. Een simpel 'goedemorgen' naar een ruiter doet wonderen voor het onderling begrip én dus ook de veiligheid.”
 

Tips om een ruiter veilig te passeren

 
  • Kondig jezelf aan. Niet door te bellen, maar gewoon even te roepen. Het paard zal je mensenstem herkennen en weten dat je geen bedreiging vormt
  • Minder vaart. Als je een paard met hoge snelheid nadert, kan het zich bedreigd voelen en op de vlucht slaan
  • Geef het paard ruimte. Ook als je het dier langszij passeert, kan het tijdens een schrikreactie schoppen. Houd tijdens het passeren dus zo mogelijk twee meter of meer afstand.

 

Meer weten over de buitencode die de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen samen ontwikkeld hebben? Klik hier.


Tags: mountainbike | belangenbehartiging | veiligheid | natuur

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer