NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

NTFU deelt expertise

maandag 12 oktober 2015
In het kader van de verkiezing Fietsstad 2016 organiseert de Fietsersbond op dinsdag 13 oktober een symposium met als thema Bikenomics, oftewel de waarde van de fietser. De NTFU geeft invulling aan een van de workshops over de economische betekenis van de wielersport.
 
De NTFU heeft afgelopen zomer aangetoond dat de wielersport een substantiële bijdrage levert aan de lokale economie. De gezondheidswinst en de maatschappelijke waarde van de wielersport waren al langer bekend, de NTFU heeft ook de economische betekenis van de wielersport inzichtelijk gemaakt. NTFU-medewerkers Mark Torsius en Erik Tolboom lichten op dit symposium het onderzoek Economische betekenis van de wielersport toe waarin de Nederlandse wielersporteconomie geschat wordt op een waarde van 490 miljoen euro. Fietsers blijken veel geld over te hebben voor de beoefening van hun sport, want zij geven maar liefste 35% meer uit aan een nieuwe fiets vergeleken met de gemiddelde Nederlander. Jaarlijks worden 175.000 nieuwe sportieve fietsen gekocht met een totale waarde van 183 miljoen euro. Het geld dat per jaar aan accessoires wordt uitgegeven ligt nog hoger: 196 miljoen euro wordt besteed aan zaken als kleding, onderdelen en elektronica.
 
Het volledige programma van het symposium Bikenomics is te vinden op www.fietsersbond.nl.
Het rapport Economische betekenis van de wielersport is te downloaden in de Perskamer van de NTFU.

 


Tags: belangenbehartiging | NTFU | beleid | onderzoek

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer