NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Kennisdag MTB routes

donderdag 17 september 2015
Op zaterdag 7 november organiseren we voor de eerste keer een Kennisdag MTB routes. Deze datum is niet voor niets gekozen. Op de eerste zaterdag van november organiseert LandschappenNL voor de 15e keer de Natuurwerkdag. Op deze dag gaan vrijwilligers op honderden locaties in Nederland aan de slag in het groen om te zagen, snoeien en meer.
In Nederland zijn tal van clubs en onderhoudsgroepen actief om hun eigen mountainbikeroute zou attractief mogelijk te maken en te houden. Om vrijwilligerswerk door mountainbikers te promoten en onderlinge kennisuitwisseling te bevorderen organiseert de NTFU juist op deze dag de eerste Kennisdag MTB routes.
 
Wat kun je verwachten?
In de ochtend staan verschillende presentaties op het programma. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. basisprincipes aanleg duurzame mountainbike paden, vrijwilligersmanagement, fondsenwerving en aansprakelijkheid/zorgplicht. ’s Middags worden er praktische trail building / onderhoud workshops verzorgt waarbij de aandacht ligt op het verbeteren van afwatering, aanbrengen van een halfverharding, aanleg van bermen, kleine jumps en rollers. 
 
Waar?
De Kennisdag vindt plaats op Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt (50), wees er dus snel bij. We houden een richtlijn aan van 2-3 personen per club / onderhoudsgroep zodat we plaats kunnen bieden aan zo’n 20  verschillende groepen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van een mountainbike route. Na afloop van de praktische workshops is er nog gelegenheid om een van de nieuwe mountainbike routes op de Utrechtse Heuvelrug te rijden.
 
Update 19 oktober 2015: alle beschikbare plaatsen zijn bezet, we hebben de inschrijving gesloten.


Tags: mountainbike | belangenbehartiging | trail update | natuur

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer