NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Natuurmonumenten pakt samen met mountainbikers fietsroute aan

donderdag 21 mei 2015
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is weer een stuk veiliger en duurzamer. Natuurmonumenten heeft samen met een werkgroep van fanatieke mountainbikers de route aangepakt en daar profiteren alle bezoekers van. Op zondag 31 mei staan boswachters en mountainbikers van 09:00 tot 14:30 uur bij de IJsbaan om bezoekers daarover te informeren.
 
De mountainbikeroute in de duinen trekt jaarlijkse duizenden mountainbikers. Veel mountainbikers gaan echter van de aangegeven route af. Hiermee tasten ze de erosiegevoelige wallen en ingestoven eiken aan die de duinen zo uniek maken. Bovendien zijn er regelmatig misverstanden tussen fietsers, wandelaars en ruiters. Mountainbikers passen hun snelheid niet op tijd aan bij een kruispunt of wandelaars weten niet dat ze op de mountainbikeroute lopen. “Wij daagden de mountainbikers uit om na te denken over geschikte oplossingen. Een drukbezochte bijeenkomst was het resultaat,” lacht Inge van Dongen, boswachter van Natuurmonumenten.

Samen werken aan een veiligere route
Tijdens de bijeenkomst werd al snel duidelijk dat veel fietsers hun eigen weg kozen, omdat de route te zwaar, te technisch of te drassig was. “Daarom onderhouden we de route op natte plekken nu beter. En we realiseerden lichtere alternatieven, zodat mountainbikers de zware stukken kunnen overslaan,” legt Inge uit. Daarnaast heeft Natuurmonumenten samen met de werkgroep bordjes toegevoegd op de routepalen van de mountainbikeroute en bij kruisingen met andere paden. “Op deze bordjes staat dat je niet op de route mag lopen of dat je als fietser, wandelaar of ruiter een kruising nadert. Dit verkleint de kans op misverstanden.”

Iedereen is welkom bij de IJsbaan
Natuurmonumenten en de werkgroep staan zondag 31 mei van 09:00 tot 14:30 uur bij de IJsbaan om iedereen over de nieuwe maatregelen te vertellen.  “We zijn een soort pitstop waar passanten even op adem kunnen komen,” vertelt Ludy Noort, één van de mountainbikers uit de werkgroep. “We delen water en drop uit en ondertussen kunnen de mensen met ons in gesprek en de nieuwe plattegrond van de mountainbikeroute bewonderen. Of je nu ruiter, wandelaar of fietser bent: iedereen is welkom, want de maatregelen raken ons allemaal.”


Tags: belangenbehartiging | Routes | natuur

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer