NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Nederland telt 815.000 wielersporters

maandag 8 september 2014
De omvang van de groep Nederlanders die actief is op racefiets, mountainbike of een andere sportieve fiets is sinds 2009 toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU en beursorganisator Bike MOTION Benelux. Er zijn op dit moment 815.000 Nederlanders die tenminste 12 keer per jaar op de fiets stappen om te sporten. Fietsen staat op de 6e plaats van meest populaire sporten in Nederland.

In opdracht van de NTFU en Bike MOTION Benelux voerde onderzoeksbureau GfK dit voorjaar onderzoek uit naar de beleving van de Nederlandse wielersporter.  Daarbij werd nadrukkelijk de sportieve fietser geselecteerd. Fietsers op e-bike en/of stadsfiets zijn niet meegenomen in het onderzoek. “Er is voldoende onderzoek in Nederland over fietsen in het algemeen. Wij waren juist nieuwsgierig naar de verschillen in beleving en motivatie van sportieve fietsers en besloten dat het tijd was om juist deze doelgroep onder de loep te nemen” aldus Carolijn Caderius van Veen, communicatieadviseur bij de NTFU.

Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl wordt in de huidige maatschappij steeds belangrijker gevonden,  ook 95% van de sportieve fietsers geeft  aan de wielersport te beoefenen omdat het goed is voor de gezondheid.  Daarnaast geeft 94% aan te genieten van de natuur en het buiten zijn. Doordat de wielersport eenvoudig te organiseren is, lijkt hij goed te passen bij de individualisering. Men kan sporten waar en wanneer het uitkomt. Alleen of in een groep.

Geen leven zonder de fiets
Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de sportieve fietsers zich een leven zonder fiets niet voor kan stellen. 12% van de fietsers beoefent geen andere sport dan de wielersport. “Een verrassend inzicht”, vertelt Anne-Marie Vos, projectmanager Bike MOTION Benelux. “47% Van de wielersporters heeft aangegeven een andere sport als favoriete sport te hebben. Fietsen is dus voor veel mensen een sport die goed te combineren valt met de hoofdsport. Ik zie een mooie uitdaging voor de branche om de harten van deze groep volledig te winnen!”.

Toekomst
Om de ontwikkelingen binnen de wielersport goed te kunnen monitoren zullen NTFU en Bike MOTION Benelux het onderzoek een vervolg geven. Daarbij zullen onderwerpen als omvang,  veiligheid, behoeften en trends binnen specifieke groepen op de agenda staan.
 


Tags: belangenbehartiging | NTFU | beleid

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer