NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Mountainbiker gewond door staaldraad op mtb-route

maandag 28 juli 2014
Afgelopen week vonden er twee incidenten plaats op de mountainbikeroute op de Lemelerberg. In beide gevallen werd op de route een staalkabel gevonden die op zo’n 1.5 meter hoogte gespannen was. De eerste keer liep het nog goed af. De man die vorige week dinsdag op zijn mountainbike afdaalde kon nog net op tijd bukken. Hij heeft de draad weggehaald en melding gemaakt bij de politie. Zondag werd opnieuw een staaldraad aangetroffen. Dit keer was een 39-jarige mountainbiker uit Emmen minder gelukkig. Hij fietste rond half 6 tegen de draad en had geluk dat de draad uiteindelijk knapte. Hij hield er desondanks striemen in zijn hals aan over.
Er is inmiddels aangifte van zware mishandeling gedaan bij de politie. De politie zal verder onderzoek instellen. De NTFU veroordeelt het incident scherp: ”Er is geen sprake van een kwajongensstreek, dit is een moedwillige poging tot ernstige mishandeling die erger had kunnen aflopen dan nu het geval is!” zegt Mark Torsius van de NTFU.
 
Zolang de dader niet is opgespoord geldt een waarschuwing op de route. Landschap Overijssel plaatst her en der op de route waarschuwingsborden en vraagt iedereen ogen en oren open te houden.
Het soort draad dat gebruikt werd op zondag was identiek aan dat van het incident op dinsdag.
 
Beide incidenten zijn opmerkelijk omdat er in het verleden nauwelijks incidenten zijn voorgekomen in het gebied. “De verschillende bezoekersgroepen gaan over het algemeen goed met elkaar om en 99% van de mountainbikers blijft ook op de aangegeven route” aldus Hans Dijkstra, terreinbeheerder van Landschap Overijssel op de Lemelerberg. “Dit hebben we nooit eerder meegemaakt. Een enkele keer wordt er een routepaaltje weggehaald maar daar blijft het dan ook bij.”
 
Ook Wouter Holterman van Cycling Lemelerveld staat voor een raadsel. De club heeft de route onlangs nog verbeterd en onderhoudt deze met vrijwilligers. “Het is een groot raadsel wie zoiets in zijn hoofd haalt en het zal waarschijnlijk moeilijk zijn om de dader op te sporen. Heel af en toe ligt er wel eens een tak of klein boomstammetje op de route maar dat is alles. Er doen zich eigenlijk nooit problemen voor” aldus Holterman.
 
Overijssels Landschap, Cycling Lemelerveld en de NTFU waarschuwen mountainbikers die gebruik willen maken van de route, met name ook in de afdalingen van het parcours. Tips die kunnen leiden tot aanhouding van de dader kunnen gemeld worden bij de politie.

Afbeelding via RTV Oost

Item NOS over de draden over fietsroutes
 


Tags: mountainbike | belangenbehartiging | Routes

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer