NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Over NTFU » Belangenbehartiging   |  Inloggen

Samen sterk
 
Door de toenemende populariteit van de wielersport wordt het thema belangenbehartiging ook van grotere betekenis voor de NTFU. Onder belangenbehartiging verstaan we het bewaken en creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn om de wielersport te kunnen beoefenen of verder te stimuleren. Concreet gaat het om de volgende onderwerpen:
  • Toestemming van wegbeheerders, overheden en/of terreinbeheerders om wielersportevenementen te organiseren
  • Een voor mountainbikers toegankelijke openbare (groene) ruimte dan wel bereikbare, attractieve en duurzame mountainbikeroutes
  • Een voor wielersporters en overige weg/bosgebruikers veilige sportomgeving. Zowel fysiek als sociaal, zowel op de openbare weg als in het veld
  • Een positief (verbeterd) imago van de wielersporter bij andere weggebruikers, recreanten, buitensporters, natuurbeherende organisaties en overheden
Kort door de bocht; om mooie toertochten te kunnen blijven organiseren hebben we toestemming of vergunningen nodig; om in clubverband trainingsritjes te maken is veiligheid op de openbare weg van belang; om te kunnen mountainbiken moet het bos toegankelijk zijn en/of moeten er goede routes liggen. Allemaal randvoorwaarden die we vaak alleen kunnen realiseren met externe partijen, onze stakeholders.

Samenwerken
Dit betekent dat de NTFU veel gaat investeren in samenwerkingsrelaties. Samenwerken om kennis te ontwikkelen waarmee de wielersport veiliger gemaakt kan worden, samenwerken in het kader van een brede promotie van gedragsregels en samenwerken met andere buitensportbonden om te lobbyen voor meer ruimte en routes voor buitensporters. De NTFU kan alleen een interessante samenwerkingspartner zijn als zij zelf ook iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van de organisatie van veilige evenementen, (markt)informatie over haar achterban, informatie over de aanleg van mtb-routes, de inzet van communicatiemiddelen en mogelijk zelfs beperkte inzet van eigen verworven financiele middelen. Op deze wijze wil de NTFU de komende jaren haar steentje bijdragen aan een nog beter wielersportklimaat.

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling ledenservice van de NTFU.

 


Artikelen
 

Blog: Gooi maar van je af!

dinsdag 22 juli 2014
Zaterdag zat ik voor de TV een zeer boeiende etappe van de Tour de France te kijken. Het viel mij op dat de renners zich wel heel gemakkelijk ontdeden van allerlei ballast. En dan heb ik het niet over de sanitaire stop die in de plaats van vertrek nog snel gemaakt werd voor de officiële start. Bang als dat de renners zijn dat de etappe direct na de start ontploft. Nee, ik heb het over het afval dat de renners gedurende de wedstrijd van zich afgooien en de voorbeeldfunctie die ook hier vanuit gaat.

Binnen mijn vereniging moet ik menig clubgenoot uitleggen dat het heel lang duurt voordat een bananenschil vergaan is. Het is organisch afval en dus denkt men dat dit vanzelf vergaat. Voor een klokhuis van een appel gaat dit wel op. Die is met twee weken vergaan. Een bananenschil doet er drie jaar (!) over.

Ook reed ik ooit de Classico Giro Utrecht. Voor mij reed een jongen in het peloton. Hij pakte een in plastic verpakte koek. In plaats van het plastic terug te stoppen op de plek waar het vandaan kwam, gooide hij het spul van zich af. Op mijn vraag waarom hij dat deed en wat er zou gebeuren als we dat allemaal zouden doen kreeg ik de reactie “Wat moet ik er anders mee?”

Zaterdag zat ik dus voor de TV en zag de profs spullen van zich afgooien. Zeker in de buurt van de verzorgingsposten. Nu rijden zij nog op plekken waar veel publiek langs de kant staat. En hoe leuk is het niet dat je de lege bidon van Laurens ten Dam of het onaangeroerde taartje van Tom Dumoulin weet te bemachtigen. Toch komen ook hier zaken in de natuur terecht die er jaren later nog liggen.

Naar mijn mening kunnen de profs het goede voorbeeld geven. Sinds de profs allemaal met een helm rijden is het ook voor ons amateurs vanzelfsprekend dat wij met een helm op fietsen. Dat kan met afval net zo werken. Ik verwacht niet dat de prof een ommetje maakt naar een afvaldepot. Maar het teruggeven van spullen aan de ploegleider, het deponeren van afval bij aangewezen plekken in blikvangers of afvalemmers op het parcours of de neutrale materiaalwagen die spullen in ontvangst kan nemen. Is dat zo’n gekke gedachte?

Ik fiets vriendelijk en met respect voor het milieu. Net zoals ik dat in de auto en tijdens het wandelen in de vakantie doe, neem ik mijn afval mee naar huis of gooi dat bij een pauzeplaats in een afvalemmer. Ik ben supporter van Schoon. Is dit ook voor jou de schoonste en gewoonste zaak van de wereld?

Erik Tolboom
Manager Marketing & Communicatie
NTFU
 


Tags: toertocht | belangenbehartiging | voeding | blog | erik tolboom

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer