NTFU
NIEUWS CONTACT SITEMAP

Home » Nieuws   |  Inloggen

Nieuws
 

Worden toertochten fors duurder?

donderdag 12 december 2013
Het afgelopen jaar hebben we, in samenwerking met NOC*NSF, onderzoek gedaan naar de onduidelijkheid over het betalen van BTW over de inkomsten uit toertochten. Het huidige Sportbesluit, dat daarvoor de richtlijnen bepaalt,  is onvoldoende helder waardoor de belastingdienst in enkele gevallen het BTW-tarief van 21 % in plaats van het tarief van 6 % hanteerde. NTFU en NOC*NSF hebben dit probleem onder de aandacht gebracht van CDA-kamerleden Omtzigt en Bruins Slot. Zij stelden hierover vandaag vragen aan de Staatssecretaris van Financiën.
 
Openbare weg als sportaccommodatie
De bepaling van het tarief hangt af van de vraag of de activiteit georganiseerd wordt vanuit een sportaccommodatie. Toerfietstochten, maar bijvoorbeeld ook wandeltochten en schaatstoertochten, maken gebruik van openbare ruimtes zoals wegen en bossen. Volgens de omschrijving in het Sportbesluit gelden deze ruimten als sportaccommodatie als ze ‘gereserveerd’ zijn voor sport. In de praktijk blijkt dat inspecteurs de routes van toerfietstochten niet als sportaccommodatie aanmerken en dus het hoge belastingtarief van 21% toepassen.


Vanaf 50.000
Verenigingen zijn BTW-plichtig zodra zij een jaaromzet hebben die hoger is dan € 31.000,-. (Vanaf 2014 is dit bedrag verhoogt naar € 50.000,-). Stichtingen zijn in principe altijd BTW-plichtig. 
Voor verenigingen met een jaaromzet van meer dan € 31.000,- betekent dit dat ze een aanzienlijk deel van hun inkomsten moeten afdragen aan de fiscus.
 
Lees hier het volledige persbericht en de Kamervragen over het Sportbesluit.
 
Mocht je vragen hebben over de consequenties van het sportbesluit voor jouw vereniging, neem dan contact met ons op!


Tags: belangenbehartiging

<< Terug naar nieuwsberichten  

 


  
   
Algemene voorwaarden  |  Privacy statement  |  Disclaimer